vrijdag 13 februari 2009

Symposium over curatorschap (Witte de With, Rotterdam)


Het symposium Rotterdam Dialogues: the Curators vindt op 5, 6 en 7 maart in Witte de With, Center for Contemporary Art in Rotterdam plaats. Witte de With presenteert over de loop van zes maanden drie symposia onder de gemeenschappelijke titel Rotterdam Dialogues: Critics, Curators, Artists. Met deze reeks wil Witte de With een levendig platform voor uitwisseling en debat creëren, gericht op de praktijk van drie hoofdrolspelers in de hedendaagse kunstwereld: de criticus, de curator en de kunstenaar.

De uitgenodigde gasten voor het symposium the Curators op 5, 6 en 7 maart 2009 vertegenwoordigen uiteenlopende posities, zoals de freelancer, de kunstenaar/ curator, curatorcollectieven zoals What, how and for whom (aankomende Istanbul biënnale), institutionele curators onder wie Bart De Baere (MuKHA), en Ann Demeester (de Appel), de curator van grote internationale biënnales en manifestaties zoals Carolyn Christov-Bakargiev (aankomende Documenta) en de regionaal opererende curator.

De praktijk en positie van de curator is een veel besproken onderwerp in de kunstwereld, maar over het algemeen grotendeels onzichtbaar voor het bredere publiek. Met de gevarieerde selectie van sprekers pogen wij een groot aantal verschillende praktijken te tonen en inzichtelijk te maken, en de veelal hybride rol van 'de curator' te problematiseren. Het programma is opgebouwd aan de hand van een groot aantal verschillende gespreksformats en onderdelen: lezingen, panels, dialogen, interviews en een parallelprogramma van workshops en masterclasses, allen bedoeld om een zo levendig mogelijke participatie van het publiek te stimuleren.

Masterclass
Op zondag 8 maart zal Jan Hoet een masterclass geven aan (jonge) professionals en MA studenten. Hoet was oprichtend directeur van SMAK in Gent (1975-2001) en directeur van MARTa Hedford in Hedford, Duitsland (van 2001 tot zijn recente pensionering). In 1992 was hij de artistieke directeur van Documenta IX, Kassel en in 2001 van Sonsbeek in Arnhem. Hoet zal vanuit zijn eigen praktijkervaring samen met de deelnemers van de masterclass een aantal opdrachten uitwerken. Toegang is gratis, reserveren is verplicht. Reserveren via reservations@wdw.nl.

Het volledige programma (pdf) is hier beschikbaar. Zie voor meer informatie de website.

Geen opmerkingen: