dinsdag 8 februari 2011

De pelgrim, de toerist, de flaneur (en de werker)


tentoonstelling De pelgrim, de toerist, de flaneur (en de werker)
Play Van Abbe Deel 426/02/2011 - 20/08/2011
Opening: zaterdag, 26 februari 2011 16:00
M.m.w van o.a. onze premasterstudenten Intermedialities Anne van Oppen en Michelle van Aggelen.

Er is niet één manier van kijken naar een kunstwerk. In Play Van Abbe - Deel 4 worden bezoekers letterlijk uitgenodigd om een bepaalde rol te spelen; die van de pelgrim, de toerist, de flaneur en de werker. Elk van deze rollen ervaart het museum en zijn kunst op een eigen manier. De rollen liggen niet vast, als bezoeker kun je tijdens je bezoek wisselen van rol. De keuze van werken voor de tentoonstelling is op basis van de collectie van het Van Abbemuseum, aangevuld met een aantal geleende sleutelwerken.

Programma opening
16.00 – 16.30 uur Openingsspeech in het auditorium door Matthijs Rümke, artistiek leider Het Zuidelijk Toneel en Charles Esche, directeur Van Abbemuseum
16.30 – 18.00 uur Rondleidingen door speciale gastrondleiders.

De rollen
Het museum richt zich in het vierde deel van Play Van Abbe op de criteria die bezoekers vaak hanteren om een oordeel over kunst te vormen. Deze criteria zijn de laatste jaren complexer en onzekerder geworden en beperken zich zeker niet langer tot oude maatstaven van schoonheid en waarheid. De titel van de tentoonstelling beschrijft mogelijke rollen die een museumbezoeker kan spelen als hij of zij een kunstwerk of tentoonstelling bekijkt. Elk van deze rollen ervaart het museum op een andere manier en krijgt ook zijn eigen ‘gereedschap’ om het museum te verkennen. De rollen liggen niet vast. Tijdens hun bezoek kunnen bezoekers steeds van rol wisselen of de zalen in een andere rol opnieuw bezoeken. Ook kennen de rollen geen hiërarchische ordening, in feite vullen ze elkaar aan.

De pelgrim: Terwijl hij zijn persoonlijke, spirituele pad beloopt, zoekt de pelgrim naar openbaring door contemplatieve observatie. Teksten en voorwerpen vormen een permanente versterking van zijn geloof.
De toerist: Even helemaal weg van dagelijkse bezigheden, zoekt de toerist naar het afwijkende en het aparte. Meestal geniet de toerist van díe dingen die de reisgids als ‘authentiek’ bestempelt en krijgt hij door het verkennen van nieuwe omgevingen inzicht in de kern van zaken thuis.
De flaneur: Al rondzwervend zonder vooropgesteld doel, staat de flaneur voor alles open, los van enige verplichting. Nergens toe behorend, altijd op afstand van de werkelijkheid om hem heen, gebruikt hij zijn ervaringen om eigen innerlijke verhalen te illustreren.
De werker: Kan elke uitdaging aan. Geëngageerd en betrokken knobbelt hij de realiteit uit door actie en productie.
In het museum lopen verschillende “game masters” die het publiek wegwijs maken tijdens een bezoek. Zij begeleiden de verschillende rollen en helpen bij de oriëntatie en het geven van feedback.

De kunstwerken
In de Oudbouw van het museum wordt gebruik gemaakt van de symmetrische plattegrond van de zalen. Bezoekers maken een reis door een landschap van kunstwerken over individuele en collectieve sociale ervaringen. Er is werk te zien van Ulay / Abramović, Georg Baselitz, Joseph Beuys, James Lee Byars, Hamish Fulton, Douglas Gordon, Jenny Holzer, Anselm Kiefer, Richard Long, Oliver Ressler en anderen.
Op de begane grond van de Nieuwbouw wordt de tentoonstelling voortgezet via een parcours dat lijkt op een wandeling door een onbekende stad. De bezoeker kan de straten volgen, maar ook een blik achter de façades werpen en kunstwerken ontdekken die het intiemere privédomein laten zien. Met werk van onder meer Sarah Charlesworth, Erwin van Doorn & Inge Nabuurs, Barry Flanagan, Surasi Kusolwong, Katharina Sieverding, Andy Warhol en Yang Zhengzhong.

De pelgrim, de toerist, de flaneur (en de werker) - Play Van Abbe Deel 4 is onderdeel van: Play Van Abbe

Geen opmerkingen: