maandag 11 november 2013

KLIK! Amsterdam Animation Festival (12-17 november, EYE)



Van 12 tot en met 17 november vindt het jaarlijkse KLIK! Amsterdam Animation Festival plaats in EYE. Diverse ex-ACWers zitten in de organisatie, onder wie de directeur. Carrièreperspectieven? Je kunt ook gewoon films kijken en natuurlijk ook klikken. KLIK! maakt ieder jaar een fraaie festivalleader, dit is er weer zo een.

vrijdag 8 november 2013

IDFA (International Documentary Festival Amsterdam)



Van 20 november tot en met 1 december speelt zich in Amsterdam weer het jaarlijkse International Documentary Festival Amsterdam af. Mis het niet! Het volledige programma van IDFA 2013 staat nu online. Er zijn maar liefst 292 prachtige documentaires geselecteerd. Ga voor het volledige programma naar de Festivalpagina. 11 november - vanaf 19:00 uur start de online kaartverkoop.  Op donderdag 7 november zat het programmamagazine als bijlage bij de Volkskrant. Je kunt het ook gratis ophalen bij de Amsterdams Uitburo Ticketshop en bij de diverse filmtheaters (Pathé de Munt, Tuschinski, Brakke Grond).

vrijdag 13 september 2013

Nederlands Film Festival

Vanaf 25 september tot 4 oktober is het in Utrecht weer het Nederlands Film Festival. Het festival opent met het historisch drama Hoe duur was de suiker, over slavernij in het achttiende-eeuwse Suriname. Er zijn speciale acties zoals het CJP Serveert, de NFF Documentaire Previewdag, de Volkskrantdag, Film & Food en Huiskamer TV. Gast van het jaar is Paula van der Oest, bekend van o.a. Zus en zo. Binnen het themaprogramma Naakt is er een retrospectief van de vorig jaar overleden actrice Sylvia Kristel.

woensdag 14 augustus 2013

Fellini - The Exhibition (t/m 22 september)




Van 30 juni tot en met 22 september 2013 presenteert EYE een grote tentoonstelling over Federico Fellini, een van de gezichtsbepalende meesters van de naoorlogse Italiaanse cinema. 'Fellini – The Exhibition' ontrafelt het universum van de filmmaker en boort de bronnen van zijn rijke verbeelding aan. Groot geprojecteerde filmfragmenten, foto’s, archiefstukken, brieven en affiches – onder meer afkomstig uit de EYE-collectie – geven 20 jaar na zijn overlijden inzicht in de obsessies en drijfveren van de man achter La strada, La dolce vita en .

maandag 13 mei 2013

Stageplaats Mediafonds beschikbaar najaar 2013

 
 


Wat houdt de stage in?
De stagiair houdt zich hoofdzakelijk bezig met het organiseren en bijwonen van evaluatiebijeenkomsten waarin gesubsidieerde programma’s worden besproken. Tijdens deze evaluaties worden speelfilms, documentaires, radioprogramma’s en nieuwe media projecten etc. geanalyseerd, geëvalueerd en bediscussieerd in bijzijn van de makers en andere betrokkenen zoals de producenten, eindredacteuren van omroepen en adviseurs van het fonds. Naast deze evaluaties biedt de stagiair ondersteuning bij verschillende activiteiten die vallen onder het stimuleringsbeleid. Alles draait hierbij om het debat over de kwaliteit van culturele programma’s en het stimuleren en ontwikkelen van talent.

Wat levert het je op? Je krijgt een unieke kans om inzicht te krijgen in dit debat over de kwaliteit van audiovisuele projecten, van speelfilm tot documentaire, van jeugdprogramma’s tot nieuwe media. Vragen komen aan de orde als: Wat is artistieke kwaliteit, waar herken je dat aan en hoe kan je dat stimuleren? Daarbij leer je de makers en betrokkenen kennen die zich in Nederland bezighouden met kwalitatief hoogwaardige artistieke programma’s.

Wat is het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties?
De doelstelling van het Mediafonds is het bevorderen van de ontwikkeling en productie van culturele programma’s van hoogwaardige artistieke kwaliteit binnen de publieke omroep. De voornaamste activiteiten bestaan uit het beoordelen van projectvoorstellen, het toekennen van subsidie voor het ontwikkelen en produceren van artistiek hoogwaardige radio- en televisieprogramma’s en producties op het gebied van nieuwe media. Daarnaast organiseert het fonds als onderdeel van zijn stimuleringsbeleid verschillende activiteiten en workshops om de kwaliteit van programma’s te verhogen en het talent van (beginnende) makers te ontwikkelen, waaronder Kids & Docs, de IDFA-Mediafonds Workshop en Sandberg@Mediafonds.Voor meer informatie: www.mediafonds.nl.

De stage betreft drie dagen per week (in principe dinsdag, woensdag en donderdag). De voorkeur gaat uit naar een stagiair die beschikbaar is voor de periode van half augustus t/m half december 2013 (in overleg). Van kandidaten verwachten we dat ze zelfstandig en secuur kunnen werken, representatief zijn, een pro-actieve houding en gevoel voor taal hebben en affiniteit met het werkveld van het fonds. Er staat een vergoeding tegenover de stage.

Interesse?
Ben je geïnteresseerd stuur dan een brief met motivatie en je c.v. (s.v.p. vóór 31 mei)
T.a.v.
Anna Pedroli
Mediafonds
Herengracht 609
1017 CE Amsterdam
of mail naar: anna.pedroli@mediafonds.nl / Voor vragen, bel: 020-6233901

woensdag 8 mei 2013

Seminar: De Toekomst van Interactie met Media



Interactieve concertregistraties vanuit het Concertgebouw Amsterdam, een second screen applicatie voor Tussen Kunst en Kitsch, automatisch samenstellen van een nostalgische televisieavond voor ouderen; de toekomst van media krijgt vandaag vorm. Volt presenteert tijdens de Dutch Technology Week een kijkje in de keuken bij innovatieve ICT bedrijven en kennisinstellingen die zich richten op het ontwikkelen van innovatieve media toepassingen. Tijdens het seminar De Toekomst van Interactie met Media: Onderzoek en Praktijk komen toonaangevende sprekers van kennisinstellingen als TNO, CWI en innovatieve IT bedrijven aan het woord. Met name de mogelijkheden van video hyperlinking worden belicht. Nu al wordt video hyperlinking in av-archieven, omroepen en andere organisaties in de mediawereld op kleine schaal ingezet en we verwachten dan ook dat het in de nabije toekomst de stap zal kunnen maken van het lab naar daadwerkelijke grootschalige implementatie. In Nederland vindt veel innovatie plaats op dit vlak. De sprekers gaan vanuit aansprekende praktijkvoorbeelden in op de technische uitdagingen en toepassingsmogelijkheden. Zo maak je in korte tijd kennis met de belangrijke trends in media consumptie, verteld door belangrijke Nederlandse spelers op dit gebied.

Datum: Maandag 3 juni. Plaats: Schellensfabriek, Meetingroom 2, Vestdijk 280, Eindhoven. Aanvang: 12 uur. Einde programma: 16.00 uur.

Key note speech, Lynda Hardman - Centrum voor Wiskunde en Informatica.‘Affective video hyperlinking’ (MIME project), John Schavemaker –TNO. ‘Multiscreen applicaties’ (LinkedTV project), Daniel Ockeloen - Noterik BV. ‘Digitaal erfgoed in een museumbeleving’, Brigitte Jansen – Beeld en Geluid/Hogeschool Rotterdam. ‘RCO meets Fink app’, Bauke Freiburg – Video Dock.

Dit seminar wordt ondersteund door CLICK Cultureel Erfgoed, onderdeel van de Topsector Creatieve Industrie. Jullie zijn van harte uitgenodigd dit seminar bij te wonen, de toegang is gratis. Meld je hier aan.

Volt wordt dé plek waar je de media van de toekomst gaat beleven. Een digitale experience waar de vele mogelijkheden van de beeldtechnologie en de onbegrensde creativiteit van makers wordt gepresenteerd. In Volt vind je tentoonstellingen, presentaties, debatten, festivals, tests en living labs en een volledig genetwerkt café. Volt wordt opgezet als een permanent veranderende omgeving: nu eens vol tentoonstellingen, dan weer gevuld met presentaties van technologische experimenten. Volt is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, gemeente Eindhoven en woningcorporatie Trudo.

zondag 3 maart 2013


On March 5, the exhibition Play & Prosume will open at the Kunsthalle Wien, accompanied by a symposium featuring a number of VU University faculty members. The exhibition and symposium result from the HERA funded research project “Technology Exchange and Flow: Artistic Media Practices and Commercial Application”. It brings together the key research findings of the project research teams at Plymouth University, VU University Amsterdam and the University of Applied Arts Vienna together with contributions from the EYE Film Institute, Amsterdam and the Netherlands Institute for Sound and Vision, Hilversum. A catalogue (Verlag für moderne Kunst) will accompany the exhibition, which includes contributions by the project partners about major findings, as well as reflections about key terms such as “serious games”, “interfaciality” or the “prosumer”. The character of texts ranges from essays, interviews, commented images to literary reflections. On Thursday 7 March, Bert Hogenkamp, Wilbert Schreurs and Rudmer Canjels will present their research within the HERA project, together with colleagues from Vienna. On Friday 8 March, Ivo Blom will hold a lecture on Crossmedial Exhibitions, together with Wilbert Schreurs who will lecture on exhibitions on publicity.

donderdag 14 februari 2013

Bibliotheek EYE weer (beperkt) open

De bibliotheek van EYE is weer open voor publiek. Het nieuwe adres is Van Marwijk Kooystraat 14, Amsterdam, vlakbij metrostation Overamstel (vanaf station Zuid twee metrostops). Bezoekers kunnen twee dagen in de week – op afspraak - rondneuzen in de grootste verzameling filmboeken van Nederland, de nieuwste filmtijdschriften bekijken, films kijken in de multimediacabines of het digitale knipselarchief raadplegen. Eind vorig jaar verhuisde de bibliotheek met Collecties van de Vondelstraat naar de Van Marwijk Kooystraat, waar de restauratoren van EYE al enige jaren zijn gehuisvest. Tot aan de komst van het Collectiecentrum in Amsterdam-Noord zal de bibliotheek twee dagen per week – op afspraak – geopend zijn voor bezoekers. Inmiddels zijn de kasten opgebouwd, de boeken geplaatst, de rolstellingen ingericht en de computers aangesloten. Ook de studieplekken en de twee multimediacabines zijn gebruiksklaar gemaakt. Bezoekers kunnen weer grasduinen in de grootste verzameling filmboeken en tijdschriften van Nederland en het digitale knipselarchief, archiefdocumenten, weblinks en de database Film Indexes Online raadplegen. De bibliotheek is geopend op dinsdag en donderdag (09.30-17.00). Iedereen is van harte welkom, wel graag van tevoren even mailen of bellen: bibliotheek@eyefilm.nl / 020-5891411. Aanwezig: Wifi, kopieerfaciliteit, leestafel, koffie, thee. De EYE-bibliotheek bevindt zich op 1 minuut loopafstand van metrostation Overamstel. Klik hier voor meer informatie.

woensdag 13 februari 2013

Stages Nederlands Film Festival

 
Voor het aankomende Nederlands Film Festival (van 25 september t/m 4 oktober 2013) is men weer op zoek naar enthousiaste stagiaires om de organisatie te versterken.  Er zijn verschillende stageplaatsen op de afdelingen Programma & Evenementen, New Business, Marketing & Communicatie, Productie en Holland Film Meeting. Meer informatie over de inhoud van deze stages is te vinden op: http://www.filmfestival.nl/publiek/over-nff/vacatures/ De vacatures zijn indien gewenst ook als pdf-documenten verkrijgbaar. De aanvang en duur van de stages is divers en in overleg met studenten aan te passen. Studenten kunnen tijdens de stage ook een opdracht en/of onderzoek uitvoeren. Neem voor meer informatie over de stageplaatsen gerust contact op met Jiska van Nimwegen, Office Manager & Personeelszaken, tel. 030-2303800, fax 030-2303801, e-mail jiska@filmfestival.nl Postadres:
Postbus 1581, 3500 BN Utrecht, normaal adres: Vinkenburgstraat 19 bis, 3512 AA Utrecht.

NB In 2011 heeft ACW-studente Jeske van der Slikke met succes en met plezier stage gelopen bij het Nederlands Film Festival.

dinsdag 22 januari 2013

Sonic Acts



Sonic Acts is een vierdaags interdisciplinair kunstfestival met een uitgebreide selectie van performances, concerten, screenings en installaties op het raakvlak van technologie, kunst, nieuwe media en elektronische muziek. Daarnaast vindt er een internationale conferentie plaats. Sonic Acts is een rijke bron van informatie en inspiratie voor studenten, docenten en artiesten. Ook verschillende masterclasses en een workshop kritisch schrijven zijn zeker interessant voor uw studenten.

Sonic Acts – The Dark Universe
De vijftiende editie van Sonic Acts, The Dark Universe, vindt plaats van 21 t/m 24 februari 2013 in Amsterdam bij o.a. Paradiso, Stedelijk Museum Amsterdam, de Balie en NASA (New Art Space Amsterdam, opvolger van Smart Project Space). Met The Dark Universe onderzoekt Sonic Acts de grenzen van kennis. Sonic Acts brengt wetenschappers, kunstenaars, theoretici, muzikanten en componisten samen. Zij onderzoeken hoe het onzichtbare voorstelbaar gemaakt kan worden en leren ons hoe wij om kunnen gaan met het onbekende. Zij zijn onze gids in het ‘donkere universum’.

De conferentie
De internationale conferentie duurt drie dagen en bestaat uit lezingen, symposia, presentaties, interviews en paneldiscussies. Onderwerpen van het congres zijn onder andere ruimtereizen, astronomie en kosmologie, cybernetica, fysica, de donkere kanten van het financiële stelsel en sciencefiction. Bevestigde sprekers zijn o.m. wetenschapsjournalist Anil Ananthaswamy, theoretisch fysicus Raphael Bousso, Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft, sociologen Saskia Sassen en Andrew Pickering, hoofdonderzoeker van het NASA Astrobiologie Instituut Pascale Ehrenfreund, architect, urbanist en schrijver Keller Easterling, de aan CERN verbonden fysicus Michael Doser, journalist en antropoloog Joris Luyendijk en verscheidene sciencefictionschrijvers als Alastair Reynolds.

Tentoonstelling van Sonic Acts in NASA & Talk/Docs
Sonic Acts is vijf weken voor het festival gestart met een uitgebreide tentoonstelling in New Art Space Amsterdam (NASA). Van 12 januari t/m 24 februari is deze expositie dagelijks van 12:00-22:00 uur gratis te bezoeken en bestaat uit verscheidene installaties en andere kunstwerken die The Dark Universe onderzoeken. Er zijn rondleidingen voor studenten mogelijk. Tijdens de tentoonstelling worden er ook een aantal artist talks en filmvertoningen georganiseerd. Op 23 januari, 30 januari en 6 februari vinden om 19:00 uur rondleidingen door de expositie bij NASA plaats en vervolgens om 20:00 uur in de Melkweg Cinema Talk/Docs, een combinatie van artist talks met Nederlandse kunstenaars van de expositie en documentaire films die het thema van The Dark Universe toelichten. Deze evenementen zijn bijzonder geschikt voor studenten als introductie op de festivalthematiek.

Masterclasses en workshop kritisch schrijven
Tijdens het festival vinden ook verschillende interessante masterclasses en een workshop kritisch schrijven plaats. De workshop kritisch schrijven organiseert Sonic Acts samen met Gonzo (Circus) en in samenwerkingsverband met Neural. Deze workshop zal hoofdzakelijk bestaan uit het schrijven van verslagen van de performances, conferentie, exhibitie en evenementen tijdens het festival. Gerenommeerde en ervaren schrijvers zullen de deelnemers kritisch feedback geven op de door hen geschreven teksten. Om in aanmerking te komen voor selectie dienen studenten een korte motivatiebrief en cv te sturen naar write@sonicacts.com. Deelname is gratis. Deadline voor aanmelding is 31 januari 2013. Sonic Acts nodigt graag alle studenten en docenten uit om de conferentie, de tentoonstelling en het festival bij te wonen. Meer informatie.

vrijdag 18 januari 2013

Stage Press Office Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum zoekt voor zijn Press Office per direct een stagiaire voor een periode van 4 -5 maanden, voor 32-40 uur per week. De persafdeling van het van Gogh Museum bestaat uit 2 persvoorlichters en een assistent en valt onder de afdeling Communicatie (die bestaat in totaal uit 10 medewerkers). De stagiair ondersteunt de persvoorlichters bij het beheer van de algemene e-mail inbox pressoffice, het aanvragen en verspreiden van persmateriaal, voorbereiden van persvoorbezichtigingen, ontvangen en begeleiden van journalisten (bijv. cameraploegen) en de planning daarvan, het samenstellen en verspreiden van persmappen, het bijhouden, rapporteren, archiveren en verspreiden van berichten uit de media en andere voorkomende werkzaamheden op de persafdeling. Daarnaast zal onderzoek naar en opstellen van richtlijnen voor persbenadering via nieuwe media en het inventariseren en onderzoeken van methoden voor het waarderen van publiciteit via nieuwe media onderdeel uitmaken van de stage opdracht. Vereisten: uitstekende spreek- en schrijfvaardigheid Nederlands en Engels, flexibel, nauwkeurig, stressbestendig, affiniteit met persvoorlichting, journalistiek, kunst, musea, gedrukt-, online-, RTV, online- en nieuwe media. Liefst woonachtig in Amsterdam en met al enige werkervaring. De stagevergoeding bedraagt 200 euro per maand. Het Van Gogh Museum beheert en bewaart de grootste collectie schilderijen van Vincent Van Gogh ter wereld en daarnaast kunst van anderen die op een bepaalde manier context bieden aan het leven en werk van Vincent van Gogh. Het Van Gogh Museum maakt het leven en werk van Vincent van Gogh en de kunst van zijn tijd toegankelijk voor zo veel mogelijk mensen. Het museum ontvangt 1,6 miljoen bezoekers per jaar, dat is het hoogste bezoekersaantal van alle musea in Nederland en daarmee staat het in de top-25 van meest bezochte musea ter wereld. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met persvoorlichter Hélène Bolthof: Bothof@vangoghmuseum.nl Van Gogh Museum Stadhouderskade 55 Postbus 75366 1070 AJ Amsterdam The Netherlands T +3120 5705 208

donderdag 17 januari 2013

IFFR 2013



Van 23 januari tot 3 februari vindt in Rotterdam weer het jaarlijkse International Film Festival Rotterdam (IFFR) plaats, met voor ieder wat wils.  De 42ste editie van International Film Festival Rotterdam opent met The Master (op 70mm) van Paul Thomas Anderson, bekend van Magnolia en There Will Be Blood. Anderson analyseert in de film de bijzondere relatie tussen sekteleider Lancaster Dodd (Philip Seymour Hoffman) en zijn volgeling, de gekwelde alcoholist Freddie Quell (Joaquin Phoenix). Op 27 januari komt Bernardo Bertolucci, bekend van Il Conformista en Novecento, in het kader van de College Tour en vanwege zijn nieuwe film Io e te [Ik en jij]. Voor The Big Screen Award zijn de tien nominaties bekend, dit betreft films die niet voor distributie in Nederland zijn geselecteerd. Het festival sluit af met Stoker van de Koreaan Park Chan-Wook, met in de hoofdrollen Mia Wasikowska (Alice in Wonderland), Matthew Goode (A Single Man) en Nicole Kidman (The Hours, Moulin Rouge). Als je al wat op afstand wilt zien, Poetry of Nature is het nieuwe shortsprogramma op IFFR's YouTube-kanaal. In bos- en bergachtige omgevingen maken filmmakers subtiel contrast tussen natuur en de onvermijdelijke invloed van menselijke cultuur.

Nieuwe brede bachelor


Vanaf september start de VU met een nieuwe brede bacheloropleiding, onder de naam Media, Kunst, Design en Architectuur. Studenten volgen hierbinnen een gezamenlijk eerste jaar en kiezen voor jaar 2 en 3 een 'track' in een van de vier richtingen. Vanaf september 2013 start alleen het eerste jaar nieuwe stijl, in september 2014 start het tweede jaar nieuwe stijl en september 2015 het derde jaar nieuwe stijl. Binnen de track Media zal men veel herkennen van het huidige majorprogramma van Algemene Cultuurwetenschappen, idem dito lijken de tracks Kunst en Architectuur sterk op de huidige majoren. Nieuw is de track Design. Kijk voor meer informatie op de website van Media, Kunst, Design en Architectuur (link hier rechts bovenaan op de pagina of klik hier).