zaterdag 24 april 2010

Mortals Electric


Nederlandse première van performance door Telcosystems – 2 mei, EYE (Filmmuseum, Vondelpark 3), 19.15

Op de slotavond van de manifestatie ‘film³ [kyü-bik film]’ presenteert Telcosystems voor het eerst in Nederland de performance ‘Mortals Electric’.

‘Mortals Electric’ neemt je mee op een audiovisuele reis langs een langzaam voortbewegende wolk clusters, stroboscopische organische structuren, diepe machinale dreunen en golven digitale ruis. In interactie met computers ontwikkelt Telcosystems een vorm van live-cinema waarin menselijke expressie en geprogrammeerd machinegedrag volledig zijn vervlecht: “Ons werk gaat over de randen van je eigen waarnemingsvermogen. Je kunt de films en performances die wij maken zien als resonantiekasten. Ze brengen iets in trilling. Afhankelijk van wie je bent, resoneert er op verschillende manieren iets in je hoofd mee. Soms werkt het ook als een portal: je zit een tijdje te staren en opeens merk je dat er iets mist in je tijdsbeleving.” (interview met Telcosystems in ‘film³ [kyü-bik film]’, 2010)

De performance wordt vooraf gegaan door drie korte historische films uit de archieven van EYE Filminstituut Nederland (vh. Filmmuseum). Telcosystems is op zoek gegaan naar parels uit het verleden die mooi aansluiten of contrasteren met het eigen werk. Om te beginnen stuitte Telcosystems op een prachtige korte documentaire van Ray Eames over, jawel, telecom systemen. Ook vonden zij ‘High Voltage’, een film die computerkunstpionier James Whitney eind jaren vijftig maakte voor de Vortex Concerts in het planetarium van San Francisco. Van eigen bodem een werk van de hand van Willem Bon met de profetische titel ‘Is er overeenkomst tusschen klank, rhythme en kleurafwisseling?’. W. Bon in het tijdschrift Filmliga: “Om het experiment zoo zuiver mogelijk te houden, ben ik eerst begonnen met een filmpje, waarbij ik alle vorm en beweging wegliet. Ik filmde alleen kleurflitsen, synchroon opgenomen op een fragment van de sterk-rythmische Boléro van Ravel.”

Programma
A communications primer (Ray Eames – VS – 1953)
High voltage (James Whitney – VS - 1957)
Is er overeenkomst tusschen klank, rhythme en kleurafwisseling? (Willem Bon - NL – 1932 – Studios Joris Ivens)
Mortals Electric (Telcosystems – NL - 2009)

Telcosystems is Gideon Kiers (1975), David Kiers (1977) en Lucas van der Velden (1976). Met dank aan Ronny Temme, Joost Rekveld en het Fonds BKVB. Let op: vanwege het beperkt aantal plaatsen wordt reserveren sterk aangeraden: 020-5891400.

Geen opmerkingen: