woensdag 4 mei 2011

Symposium en oratie Timo de RijkOp woensdag 25 mei organiseren Premsela en Vrije Universiteit Amsterdam een symposium in het kader van de inauguratie van Timo de Rijk diezelfde middag. De Rijk aanvaardt hiermee de Premsela Leerstoel Design Cultures. Tijdens het symposium kijken we vanuit een historisch en een cultureel perspectief naar de bestudering van design. Te gast zijn Jan Willem Drukker, Guy Julier en een jonge onderzoeker op het gebied van designcultuur.

Premsela Leerstoel
Prof. dr. Timo de Rijk bekleedt sinds 1 september 2010 de Premsela Leerstoel Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Premsela en de Faculteit der Letteren hebben deze leerstoel ingesteld met als doel het onderzoek en onderwijs omtrent de positie en werking van design in de samenleving te stimuleren.

De Premsela Leerstoel is de eerste leerstoel in Nederland op het gebied van designcultuur. Timo de Rijk: Design is overal aanwezig in de samenleving en bepaalt in belangrijke mate de waardering van een product. De Rijk gaat met zijn studenten op zoek naar de betekenis van verschillende soorten vormgeving. De Rijk: Hoe is het bijvoorbeeld mogelijk dat een BMW3 ineens heel populair is onder Marokkaanse jongens, dat het organische ontwerp van de metro-ingangen in Parijs zo goed combineerde met een destijds futuristisch vervoermiddel of dat Chinese restaurants altijd dezelfde huisstijl hanteren? Om dit soort vragen te beantwoorden kiest De Rijk zowel voor een historische als een sociaal culturele benadering van design. De Premsela Leerstoel is ingesteld voor een periode van vier jaar.

Timo de Rijk
Timo de Rijk is als designhistoricus en hoofddocent verbonden aan de Technische Universiteit Delft. Daarnaast was hij onder andere gastdocent aan de Design Academy in Eindhoven. De Rijk stelt regelmatig designtentoonstellingen samen, waaronder de expositie Norm=Vorm in het Gemeentemuseum Den Haag. Hij publiceerde (inter)nationaal over Nederlandse productvormgeving, interieurs van de jaren twintig en standaardisatie en design, en is hoofdredacteur van het Dutch Design Yearbook.

Aanmelden
Datum: 25 mei 2011. Tijd: 13:30-15:00 uur. Plaats: Auditorium, Hoofdgebouw, Vrije Universiteit, Amsterdam. Toegang gratis, aanmelden via: rsvp@premsela.org o.v.v Symposium Design Cultures (graag voorzien van: naam, functie en organisatie)

Oratie Timo de Rijk
Na afloop van het symposium vindt om 15:45 de oratie van Timo de Rijk plaats in de Aula van de Vrije Universiteit, aanmelden hiervoor is niet nodig (de oratie wordt uitgesproken in het Nederlands).

Geen opmerkingen: