maandag 31 mei 2010

Stagiair (m/v) gezocht voor gegevensinvoer vormgevingsarchieven



Voor het project Centraal Register Vormgevingsarchieven (CRVa) is het Rijksbureau voor Kunsthistorische Dcumentatie (RKD) op zoek naar een stagiair. De stage betreft het opzoeken en invoeren van gegevens over Nederlandse vormgevingsarchieven, van circa 1850 tot heden. Het CRVa is een database met gegevens over archieven op het gebied van vormgeving. Dit gegevensbestand functioneert in combinatie met RKDartists& waarin biografische gegevens over o.a. vormgevers staan. Voor deze stage gaat onze voorkeur uit naar masterstudenten van een studierichting op het gebied van kunstnijverheid of vormgevingsgeschiedenis, erfgoed of archivistiek. Ervaring of affiniteit met digitale registratie is gewenst.

Het project CRVa
Het Centraal Register Vormgevingsarchieven (CRVa) is een projectonderdeel van het Masterplan Erfgoed Vormgevingsarchieven, dat wordt uitgevoerd in samenwerking met Premsela en het NAi. Organisatorisch is het CRVa ondergebracht bij de Afdeling Archivalia van het RKD in Den Haag. De hoofddoelstelling van dit project is de basisregistratie in het CRVa van 400 vormgevingsarchieven die van (inter)nationaal belang zijn. Het CRVa functioneert als intern onderzoeksinstrument en extern als publieksdienst voor archiefvormers, erfgoedinstellingen, geïnteresseerden en onderzoekers. Tevens heeft het CRVa een ondersteuningsfunctie voor het uitvoeren van Masterplan Vormgevingsarchieven.

Inhoud van de stage
Records van circa 50 archieven op het gebied van vormgeving (ontwerpers, kunstnijveraars, galeries, ontwerpbureaus of bedrijven) dienen in het CRVa te worden aangevuld. Dat gebeurt in combinatie met het aanvullen van de bijbehorende records in RKDartists&. Een onderdeel van het systematisch invoeren is het beschrijven via thesaurustermen. De stagiair volgt een workshop invoeren in RKDartists&. De bronnen voor het invoeren zijn voornamelijk archiefinventarissen die te vinden zijn bij archiefdiensten in Nederland, via internet en door telefonische navraag bij archiefdiensten, of via de collecties van het RKD (Bibliotheek, Beelddocumentatie en Persdocumentatie). Binnen de stage is verdieping mogelijk op bepaalde onderwerpen van het project CRVa.

Resultaat van de stage
De werkzaamheden leveren een toevoeging op in de gegevensbestanden CRVa en RKDartists&. Daarnaast zal de student door de stage zijn kennis vergroten van diverse vormgevingsdisciplines, voor het grootste deel in de twintigste eeuw. De student zal vertrouwd raken met het zoeken in het genoemde bronnenmateriaal. Bovendien krijgt hij ervaring met het gebruik van het Adlib systeem dat in meerdere erfgoedinstellingen wordt gebruikt.

Duur van de stage, periode, vergoeding en begeleiding
De stageplaats wordt bij voorkeur uitgevoerd 4 dagen per week voor de duur van 3 maanden, in bijvoorbeeld de periode september t/m november 2010. De stagevergoeding is € 350,- bruto per maand, bij 4 dagen per week. De stagiairs worden begeleid door de twee projectmedewerkers CRVa en voor wat betreft RKDartists& door de conservator databases Rieke van Leeuwen.

Informatie en aanmelden
Anja Tollenaar, projectcoördinator CRVa
T: 070-3339777
E: info@rkd.nl
Kandidaten worden verzocht te reageren tot en met 11 juni 2010.

Film van 1,5 miljard



Op YouTube staat vanaf vandaag, maandag 31 mei, een filmpje namens de VSNU, de samenwerkende Nederlandse universiteiten. Collegevoorzitters en rectoren onder wie René Smit, bestuursvoorzitter van de VU, constateren teruggang doordat het geld per student terugloopt. Ze vragen de politiek genereus te investeren in het Nederlandse hoger onderwijs, om niet achter te blijven bij de rest van de wereld. Een prachtig voorbeeld van 'direct address'. Nu maar hopen dat het wat oplevert! NB Dubbelklik vor het volledige beeld via de site van YouTube.

woensdag 26 mei 2010

Pre-master student wint Morf-prijsvraag


De Morf essay prijsvraag 2010 is gewonnen door Robbert van Strien, een van de pre-master studenten Design Cultures. Robbert van Strien,'Jugendstil of Prikkeldraad', Morf, tijdschrift voor vormgeving, 12(1)2010, pp.116-122. Je vindt het complete essay hier.

Robbert van Strien volgt op dit moment de pre-master Design Cultures om vanaf september 2010 door te stromen in de nieuwe Master Design Cultures aan de VU. Hij studeerde in 2006 af aan het Rietveld Design Lab en organiseerde na zijn afstuderen onder andere het symposium 'Primus Pilus,' met als thema actualiteit en design.

De inzendingen van de Morf essay prijsvraag werden dit jaar beoordeeld door filosoof Bas Haring (1968): Haring studeerde natuurkunde en filosofie aan de Universiteit van Utrecht en promoveerde in 1997 in het vak Cognitieve kunstmatige intelligentie. Zijn bekendste boek is Kaas en de evolutietheorie uit 2001 waarvoor hij onder andere een Gouden Uil ontving. Haring op zijn website: "Ik probeer wetenschap en filosofie zo uit te leggen dat het begrijpbaar wordt voor jan en alleman."

De motivatie van Bas Haring voor het verkiezen van Van Strien als nr. 1: "De duidelijke nummer één. Ik hou ervan wanneer het kleine gekoppeld wordt aan het grote. Wanneer de wijsheden en vragen van het leven gevonden worden in pakken melk en huilende babay's. Het is verleidelijk om vragen over de leegte van het ontwerpersvak groot en abstract te laten, maar het is zoveel beter ze te vertalen naar kleine, illustratieve, verrassende verhaaltjes. Het kleine verhaal blijft hangen, en daarmee, terloops ook de grotere bedoeling erachter. Het sprookje van Hans en Grietje ben ik nooit vergeten, en daarmee de boodschap dat het bos gevaarlijk is. Dit verhaal zal ik ook nooit vergeten. En ik vraag me af hoe de schrijver ervan het verhaal verzonnen heeft. Het is een gevonden en geen verzonnen verhaal. Christophe Szpajdel bestaat echt - ik heb het opgezocht. De Belgische bosbouwer die nagenoeg voor niks logo's ontwerpt voor de heavy metal-scene. Telkens dezelfde logo's. Aldus de leek. Maar voor de kenner steeds weer met een verrassende vernieuwing. Hoe heeft Robbert van Strien Christophe Szpajdel gevonden? En wanneer heeft Robbert van Strien bedacht dat Szpajdel de persoon moest zijn via welke hij zijn boodschap kwijt kon? Een heavy metal-amateur als de prototypische ontwerper. 'Ontwerpen is voor een aanzienlijkdeel een invuloefening', aldus Robbert. 'Maar invuloefening of niet, goede ontwerpers slagen erin om, ook binnen de meest rigide spelregels, iets nieuws te brengen.' Een wonderlijk verhaal, het grote in het kleine, en mijn persoonlijke nummer één in deze wedstrijd."

Morf is een tijdschrift voor vormgeving dat begin december 2004 voor het eerst is verschenen en twee keer per jaar uitkomt. Morf nummer 12 verscheen in het voorjaar van 2010. Morf is een onafhankelijk tijdschrift dat een ruime opvatting over vormgeving nastreeft en stimuleert. Het tijdschrift is in eerste instantie bedoeld voor studenten vormgeving en ontwerp. Morf stimuleert je kritisch te zijn ten opzichte van jezelf en je vak en is onmisbaar voor je professionele ontwikkeling als designer. Morf bevat hedendaagse en historische teksten, nieuwe denkbeelden over vormgeving en raakvlakken met andere vakgebieden. Morf is een uitgave van: Premsela, Dutch Platform for Design and Fashion. Contact: Renske Brinkman, e-mail Brinkman@premsela.org.

Design Cultures is een nieuwe éénjarige Engelstalige Master die vanaf september 2010zal starten aan de Vrije Universiteit. "Design Cultures is all about the study of product design, graphic design and fashion in a broad cultural context. Central to the programme is the diversity of cultural processes where design has evolved as a practice, a product, an environment and a discourse in recent decades. The focus is on both the designer as ‘author’ and the complex chain of production, sale, consumption and criticism in which design operates and derives its many different meanings." Meer informatie? Neem contact op met Bart Heerdink, e-mail wb.heerdink@let.vu.nl.

zondag 23 mei 2010

Symposium Ontwerpen voor televisie



Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid organiseert op vrijdagmiddag 4 juni een symposium over decorontwerpen: Ontwerpen voor televisie.

Beeldbepalend voor iedere kijker is het televisiedecor. Van de eenvoudige setting van het journaal tot de uitbundige decors in de spelshows. De locatie van een spannende politieserie tot de huiskamer in een comedy. De ontwerper of production designer is onmisbaar voor de regisseur en voor de crew op de set, maar daar buiten - in de vakliteratuur en in de wetenschap - wordt zijn rol en inbreng nauwelijks belicht. Hoe heeft het beroep van de ontwerper in Nederland zich ontwikkeld?

Programma
In dit symposium presenteren de ontwerpers Harald Kassies (De leukste jaren, Gehaktdag, TV Kantine) en Dirk Debou (Tijd van Leven, NOS Journaal, Gebak van Krul) hun werkwijze voor decorontwerp voor televisie. In een panelgesprek wordt gesproken hoe regisseurs, producenten en production designers het decor inzetten als betekenisgever in dramaseries. Met onder andere Nico Knapper (Zeg 'ns aaa) en Robert Kievit (hoofd drama VARA). Tot slot staat Jan van der Does centraal. Van zijn werk wordt tijdens het symposium in Beeld en Geluid de tentoonstelling Jan van der Does – Decorontwerper geopend.

Je kunt je aanmelden via de website van Beeld en Geluid.

dinsdag 18 mei 2010

Promotie Sandra Kisters


Donderdag 20 Mei, 13.45 uur, promoveert Sandra Kisters, ex-ACWer (dat toen nog Woord en Beeld heette), op het onderwerp Leven als een kunstenaar. Invloeden op de beeldvorming van moderne kunstenaars. Auguste Rodin, Georgia O'Keeffe, Francis Bacon. Binnen die beeldvorming kijkt ze niet alleen naar geschreven bronnen maar ook naar beeldmedia als fotografie en film. Locatie: Aula van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Promotor is prof.dr. Carel Blotkamp, co-promotor dr. Graham Birtwistle. Zie ook het interview met Sandra Kisters in de Volkskrant van vrijdag 14 mei 2010, p. 41. Voorpublicaties over haar onderzoek deed Sandra Kisters al in Nexus, de Witte Raaf en Kunstlicht. Daarvoor deed ze onderzoek naar biopics over kunstenaars en organiseerde in dat kader samen met Ivo Blom het symposium The Artist's Biography on Film (2004).

woensdag 12 mei 2010

Documentaire festival studenten Algemene Cultuurwetenschappen



Op woensdag 19 mei zullen de eerstejaars studenten van de ACW cursus Documentaire Videoproductie: Theorie en Praktijk hun zelfgemaakte documentaires presenteren. In periode 4 hebben de studenten eerst inzicht gekregen in de geschiedenis van de documentaire film, de retoriek, het gebruik van argumenten in bewegend beeld, mondelinge geschiedenis, interviewtechnieken en de werking van de filmtaal. Hierna gingen de studenten zelf aan de slag met camera, statief, microfoon en montagesoftware. Aangezien het onderwerp zelf gekozen mocht worden, is de variëteit groot: bijvoorbeeld van een blik op de wereld van een doventolk tot het gebruik en de symboliek van bloemen, van de rol van sprookjes voor de jeugd van nu tot de mogelijkheden van augmented reality.

Na de vertoning wordt door een jury een prijs uitgereikt voor de beste documentaire.

Woensdag 19 mei, 13.30-16.30, zaal 10A04.

dinsdag 11 mei 2010

Playtime in de Griffioen (18 mei)



Zeker warm aan te bevelen voor iedereen die geïnteresseerd is in de combinatie van film met - moderne - architectuur! Jacques Tati's droogkomische Franse spot met de moderne maatschappij bereikte zijn top in Playtime, gefilmd tussen 1964 en 1967 en uitgekomen in 1967. Monsieur Hulot en een groep Amerikaanse toeristen bezoeken in een moderne buitenwijk een hypermodern kantoorgebouw, waar de moderne technologie is ontspoord en de menselijke warmte ver is te zoeken. Met absurde geluiden en beelden, misverstanden en hokjesgeest maakt Tati duidelijk hoe de moderne architectuur van de mens is komen af te staan. Tekenend is dat we alleen maar in de reflectie van het kantoorgebouw de iconen van Parijs als de Eiffeltoren zien. De enorme modernistische set, bijgenaamd Tativille, werd speciaal voor de film gebouwd en speelt een hoofdrol. De absurdistische stijl van Tati's film staat geheel op zichzelf binnen de Franse film van de jaren zestig, maar heeft later wel filmers als Alex van Warmerdam beïnvloed.

Dinsdag 18 mei, 19:30, toegang voor studenten €5, anders €7, uiteraard op 35mm. Online kaartverkoop is ook mogelijk. Meer informatie.

zondag 9 mei 2010

Mastercursus Romanità



De afdeling Kunst en Cultuur van de Vrije Universiteit Amsterdam en het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome organiseren samen een interdisciplinaire postgraduate/MA cursus over architectuur, film en ideologie in het Rome van het fascisme (1922-1943).
In de oudheid was Rome Caput mundi, de hoofdstad van de wereld. Voor het tweede Rome van de pausen en het derde Rome van de Italianen is dat grootse verleden altijd een inspiratiebron gebleven. Vooral tijdens het fascisme ging de mythe van het keizerlijke Rome een essentiële rol spelen. Romanità werd een ideologisch uitgangspunt waarin traditie en revolutie, de twee gezichten van het fascisme, elkaar ontmoetten. Het grootse verleden moest richting geven aan een grootse toekomst. De stad Rome ging onder Mussolini op de schop om te worden omgevormd tot een symbolische plaats die de ideologie van het fascisme via urbanistieke en architectonische middelen moest overdragen. Dat gebeurde door het archeologisch erfgoed in te zetten, maar ook via een aangepaste modernistische architectuur. Romanità en moderniteit speelden tijdens het fascisme ook een belangrijke rol in de cinema, het moderne communicatiemiddel van het interbellum bij uitstek. Rome is dus de plaats om deze ideologische overdracht nader te onderzoeken. De stad vertoont nog steeds vele sporen van de manier waarop zij onder het fascisme vorm kreeg. Dat maakt het mogelijk ter plekke de achtergrond en effectiviteit van de politieke liturgie van de Romanità te bestuderen en de filmische verbeelding uit het Ventennio aan de realiteit te toetsen.



OPZET VAN DE CURSUS
• Docenten: dr. Ivo Blom (VU), prof.dr. Koos Bosma (VU) en dr. Hans de Valk (KNIR)
• Doelgroep: masterstudenten en promovendi van Nederlandse universiteiten (VU, UVA, UU, RUG, RUN, UL), met een achtergrond in kunst- of architectuurgeschiedenis, cultuurwetenschappen, film- of mediastudies, geschiedenis en erfgoedstudies.
• Werkvorm: literatuurstudie en verslag, twee volledige dagen college/filmvertoning aan de VU (1 oktober 2010: introductiecolleges; 8 oktober 2010: verdiepingscolleges); excursies en bezoeken op locatie (Rome; 18-31 oktober 2010); afrondend essay (november 2010).
• Studiepunten: 5 ECTS
• Aanmelding: toelatingsverzoek met daarin motivatie tot deelname aan cursus en bepaling specifiek interessegebied (ca. 1 A-4), CV, cijferlijst. Aanmeldingsformulier via onderstaande link.
Deadline: 31 mei 2010.
• Selectie: maximaal 15 deelnemers; selectie op basis van o.a. (gevolgde) studie, motivatie en studieresultaten.
Uitslag: 11 juni 2010.
• Kosten: een tegemoetkoming in het vliegticket wordt betaald door de Vrije Universiteit, overnachting ter plekke wordt aangeboden door het Nederlands Instituut in Rome; deelnemers bekostigen zelf hun maaltijden en overige consumpties.

Kijk hier voor meer informatie. Overige inlichtingen:
Praktisch: Brecht van Eyndhoven (tel. +39.06.3269621, e-mail academic.secretary@knir.it)
Inhoudelijk: Ivo Blom (e-mail il.blom@let.vu.nl) of Hans de Valk (e-mail h.devalk@knir.it)

maandag 3 mei 2010

Computermuseum




In juni opent het Computerspellenmuseum in Berlijn een permanente expositie. Beschermheer wordt Ralph Baer, 'vader van de computer game'. Misschien iets voor een excursie? Lees meer op de site van het Computergame Museum.


Open Beelden



Open Beelden is een open mediaplatform dat toegang biedt tot audiovisuele collecties die eenvoudig hergebruikt kunnen worden. Een voorbeeld van daarvan is het ‘remixen’ van archiefmateriaal in nieuw werk. Deze nieuwe werken kunnen gebruikers vervolgens ook weer aan het platform toevoegen. Open Beelden biedt daarnaast een API, wat het gemakkelijk maakt om mashups te ontwikkelen.

De toegang tot het materiaal op Open Beelden is gebaseerd op het Creative Commons-licentiemodel. Creative Commons biedt auteurs, kunstenaars, wetenschappers en onderwijzers de vrijheid om op een flexibele manier met hun auteursrechten om te gaan en om werken beschikbaar te stellen aan anderen op een manier die de ze zelf kiezen.

Deze ‘open’ benadering wordt ook in de techniek van het platform doorgevoerd door gebruik te maken van open formaten, standaarden en softwarecomponenten. Daarbij wordt alle software die in het kader van Open Beelden wordt ontwikkeld tevens als open source-software beschikbaar.

Open Beelden is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in samenwerking met Stichting Nederland Kennisland. Op Open Beelden zijn momenteel ruim 450 Polygoonitems afkomstig uit het archief van Beeld en Geluid te vinden. De collectie van herbruikbaar materiaal zal de komende jaren flink groeien. Regelmatig worden nieuwe werken geupload.

Open Beelden is ontwikkeld in het kader van Beelden voor de Toekomst.