zaterdag 19 september 2009

Alfred StevensIn het kader van het vak The Art of Comparison: Film & Art gaan we vrijdagavond 25 september met de masterstudenten van Comparative Arts & Media Studies naar de tentoonstelling Alfred Stevens, die tussen 18 september 2009 en 24 januari 2010 is te zien in het Van Goghmuseum in Amsterdam.

De Belgische kunstenaar Alfred Stevens (1823-1906) was een van de meest bekende kunstenaars in Parijs in de tweede helft van de 19de eeuw. Hij maakte furore met zijn schilderijen van elegante, intrigerende, ongrijpbare vrouwen. De kunstenaar schilderde op rake, overtuigende wijze de eigentijdse mondaine vrouw, met veel aandacht voor de schitterende stofuitdrukking van de kleding en de rijke interieurs. Die stofuitdrukking, dat realisme en die zorg voor juiste accessoires maken hem een belangrijke inspiratiebron voor filmkostuumontwerpers. Zo baseerde Marcel Escoffier de kostuums voor de film Senso (Luchino Visconti 1954) op Stevens' werk. Deze eerste overzichtstentoonstelling sinds dertig jaar over de Belgische kunstenaar toont 64 schilderijen en wordt georganiseerd in samenwerking met de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in Brussel, waar de expositie te zien was tot en met 23 augustus 2009.

De tentoonstelling Alfred Stevens krijgt tijdens de vrijdagavonden een exclusieve twist door het project (DE)-Constructing me van ontwerpster Catta Donkersloot waarin zij drie films en een tableau vivant laat zien. Online gaat de vrijdagavond hier verder: zeven creatieve jonge mensen werken mee aan (RE)-Constructing Stevens en onderzoeken in deze blog hoe actueel de verschillende thema’s uit de tentoonstelling nog zijn. Zie verder www.vangoghmuseum.nl/vrijdagavond

Geen opmerkingen: