maandag 7 september 2009

Filmfestivaltijd

Africa In The Picture
Het nieuwe academisch jaar is nog maar net begonnen of de filmfestivallen vallen over ons heen. Op 9 september opent de 12e editie van het Africa in the Picture Film Festival in Bioscoop het Ketelhuis in Amsterdam. Actiefilms, komedies, familiedrama's, documentaires, kort en lang uit onder andere Zuid Afrika, Egypte, Senegal, Cuba, Angola, Ethiopië, Zambia, Kenia en Marokko zijn weer in Nederland te zien. Africa in the Picture houdt 14 september op. Daarna kun je even bijkomen, voor op 17 september het volgende festival van start gaat: het KLIK! Amsterdam Animation Festival dat zich tot en met 20 september in Kriterion, De Balie en De Uitkijk afspeelt. Ten slotte loopt van 23 september tot en met 2 oktober in Utrecht het Nederlands Film Festival, waar je een flink aantal nieuwe Nederlandse speelfilms en documentaires kunt zien.

1 opmerking:

Judith van der Kooij zei

FILM FESTIVAL AFRICA IN THE PICTURE 2010!

Van 2 t/m 7 november 2010 vindt het Africa in the Picture (AITP) filmfestival plaats en zal Bioscoop Het Ketelhuis in Amsterdam zes dagen lang in het teken staan van de nieuwste speelfilms, documentaires, korte films en animaties uit Afrika en de Afrikaanse diaspora. Aansluitend van 7 – 17 november zal een selectie van het programma te zien zijn in Verkadefabriek Den Bosch, Movie W Wageningen, Filmhuis Den Haag en Filmfoyer Tilburg.

Dit jaar vieren achttien Afrikaanse landen hun vijftigjarige onafhankelijkheid en blikt AITP terug op de ontwikkeling van de Afrikaanse cinema sinds de jaren zestig. AITP eert de “founding fathers” van Afrikaanse film met een speciale serie klassiekers. In deze serie zijn o.a. te zien Le Fils Maudit (Marokko, 1958) van Mohamed Osfour, Mortu Nega (Guinee Bissau, 1988) van Flora Gomes en de door Martin Scorcese gerestaureerde film Touki Bouki (1973) van de Senegalees Djibril Diop Mambéty.

Op dinsdag 2 november wordt het festival geopend door Andrée van Es, wethouder Diversiteit van de Gemeente Amsterdam. De openingsfilm is Moloch Tropical: de dit jaar uitgekomen speelfilm van de internationaal gerenommeerde filmmaker Raoul Peck. In een speciaal retrospectief vertoont AITP de hoogtepunten uit zijn glansrijke filmcarrière waaronder het indrukwekkende portret van de Congolese held Patrice Lumumba uit 1992 en de indringende speelfilm Sometimes in April (2004).

Een greep uit het programma aanbod:
• Pumzi (Wanuri Kahui) de eerste Afrikaanse science fiction film.
• Het Zuid-Afrikaanse shortsprogramma met de zeer verassende animatiefilms Mune en The Killing of the Imam.
• De eerste speelfilm uit de gesloten Joods-Ethiopische gemeenschap in Israël: Zruvabavel van filmmaker Shmuel Beru, aanwezig op het festival.
• De documentaire Glorious Exit waarin filmmaker Kevin Merz zijn halfbroer volgt in zijn reis naar zijn overleden Nigeriaanse vader.
• The Day We Surrender To the Air II en The Prodigal Son waarin de filmmakers, ieder op eigen wijze, op zoek gaan naar hun (Afrikaanse) roots.
• Het jaarlijks terugkerende Gay Africa met films en debat over de strijd van homo’s en lesbo’s in Afrika en de Afrikaanse diaspora (i.s.m. het COC).

Nieuw op het festival “the choice of…” de filmkeuze van prominente Nederlanders die AITP een warm hart toedragen. Zo zullen Giovanca (muzikant), Howard Komproe (stand-up comedian), Mariet Bakker (oprichter AITP) en Ahmed Marcouch (politicus) het publiek laten weten welke drie films hen in het bijzonder aanspreken.

www.africainthepicture.nl / www.facebook.com/africainthepicture / www.youtube.com/AITPNL