vrijdag 18 december 2009

Symposium Design Denken. Designcultuur als Wetenschap


Met ingang van 2010 richten Premsela en de Vrije Universiteit Amsterdam hun blik op de groeiende wetenschappelijke belangstelling voor designcultuur. Tijdens ons gezamenlijke nieuwjaarssymposium 'Designdenken' op donderdag 14 januari, houden drie academici een persoonlijk betoog over designcultuur als wetenschap. Javier Gimeno-Martínez is universitair docent design cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam, José Teunissen is lector modevormgeving aan het ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en Gerard Unger is hoogleraar typografie aan de Universiteit van Leiden. ‘Het onderzoek naar designcultuur is nog niet zo omvangrijk als dat naar designgeschiedenis of designtheorie, maar de tijd is er nu rijp voor’, aldus Timo de Rijk, hoogleraar aan de Vrije Universiteit. ‘Men is zich bewust dat design een cultuurgebied is dat, in vergelijking met bijvoorbeeld moderne kunst, op een krachtige en eenvoudige manier communiceert.’ Binnen de academische wereld groeit de belangstelling voor design. Een wetenschappelijke benadering stelt de onderzoeker in staat kritisch naar design te kijken. Design is een cultureel proces en een sociaal, economisch en politiek instrument, waaronder ook de productie en gebruik van design worden gerekend. ‘Het is fantastisch om ontwerper te zijn’, zegt De Rijk, ‘maar tegenwoordig is het net zo interessant om als criticus of theoreticus betekenis te geven aan design. Je kunt een vaas ontwerpen, maar tot het moment waarop iemand er over schrijft, blijft het slechts een vaas.’Premsela wil het wetenschappelijk onderzoek naar design ondersteunen en bevorderen. De komende jaren werkt Premsela nauw samen met de Vrije Universiteit om vorm te geven aan het culturele discours over design in Nederland. Contact: Vanessa van Houtum, houtum@premsela.org. Datum: do 14 jan, 16.00–18.00. Locatie: Grand Café Bright City, Amsterdam. Toegang: alleen op uitnodiging.

woensdag 16 december 2009

Stagiair(s) (m/v) gezocht voor gegevensinvoer vormgeving



Voor het project Centraal Register Vormgevingsarchieven (CRVa) is de afdeling Moderne en Hedendaagse Kunst op zoek naar één of twee stagiairs. De stage bestaat uit twee onderdelen die na elkaar worden uitgevoerd, door één of twee studenten. De stage betreft het opzoeken en invoeren van gegevens over Nederlandse vormgevers en over vormgevingsarchieven, van circa 1850 tot heden. Het CRVa is een database met gegevens over archieven op het gebied van vormgeving. Dit gegevensbestand functioneert in combinatie met RKDartists& , waarin biografische gegevens over o.a. vormgevers staan. Onze voorkeur gaat uit naar master studenten van een studierichting op het gebied van vormgevingsgeschiedenis, erfgoed of archivistiek. Affiniteit of ervaring met digitale ontsluiting is gewenst.

Het eerste deel van de stage gaat om invoeren in RKDartists&. Records van circa 300 vormgevers (ontwerpers, kunstnijveraars, galeries, bureaus of bedrijven) moeten worden toegevoegd of aagevuld. De bronnen voor het invoeren zijn de collecties van het RKD (Bibliotheek, Beelddocumentatie en Persdocumentatie), enkele specifieke handboeken en het internet. Een onderdeel van het systematich invoeren is het beschrijven via thesaurustermen. De stagiair volgt een workshop invoeren in RKDartists& en wordt mede begeleid door de conservator databases Rieke van Leeuwen. Het tweede deel van de stage gaat om het invoeren van gegevens over circa 50 archieven op het gebied van vormgeving in het CRVa, in combinatie met het aanvullen van de bijbehorende records in RKDartists&. De bronnen voor het invoeren in het CRVa zijn voornamelijk archiefinventarissen die (via internet) te vinden zijn bij archiefdiensten in Nederland, telefonische navraag bij archiefdiensten, de collecties van het RKD (Bibliotheek, Beelddocumentatie en Persdocumentatie), enkele specifieke handboeken.
Binnen de stage is verdieping mogelijk op bepaalde onderwerpen van het project CRVa.

Het Centraal Register Vormgevingsarchieven (CRVa) is een projectonderdeel van het Masterplan Erfgoed Vormgevingsarchieven, dat wordt uitgevoerd in samenwerking met Premsela en het NAi. De hoofddoelstelling van dit project is de basisregistratie in het CRVa van 400 vormgevingsarchieven die van (inter)nationaal belang zijn. Het CRVa functioneert als intern onderzoeksinstrument en extern als publieksdienst voor archiefvormers, erfgoedinstellingen, geïnteresseerden en onderzoekers. Tevens heeft het CRVa een ondersteuningsfunctie voor het uitvoeren van het Masterplan door de Werkgroep Vormgevingsarchieven.

De werkzaamheden leveren een toevoeging op in de gegevensbestanden CRVa en RKDartists&. Daarnaast zal de student door de stage zijn of haar kennis vergroten van diverse vormgevings-disciplines, voor het grootste deel in de twintigste eeuw. De student zal vertrouwd raken met het zoeken in het genoemde bronnenmateriaal. Bovendien krijgt hij of zij ervaring met het gebruik van het Adlib systeem dat in meerdere erfgoedinstellingen wordt gebruikt.

De stageplaatsen worden elk bij voorkeur uitgevoerd voor 4 dagen per week voor de duur van 3 maanden, in de periode februari t/m april en aansluitend mei t/m juli 2010, of zo spoedig mogelijk. De stagevergoeding is € 310,- bruto per maand, bij 4 dagen per week. De stagiairs worden begeleid door de projectmedewerkers CRVa en voor wat betreft RKDartists& door de conservator databases Rieke van Leeuwen. Informatie en aanmelden: Anja Tollenaar, projectcoördinator CRVaT: 070-3339777. E: info@rkd.nl. Kandidaten worden verzocht te reageren voor 15 januari 2010.

dinsdag 15 december 2009

Fotografische indrukken mastervak







Hierbij een paar fotografische impressies van het mastervak Contexts, Practices and Institutions of Intermediality. Het vak focust op crossmediale tentoonstellingen; dit jaar was dat The Art of Fashion (Boijmans, Rotterdam). Bijgevoegde foto's tonen het gastcollege van Maaike Lauwaert (Mondriaanstichting), het gesprek met gastcurator José Teunissen (Boijmans, Auditorium) en de expositie zelf. We hadden daarnaast gastoptredens van Femke Haijtema (Boijmans, hoofd Marketing) en Anne Berk (freelance journalist) en een electronische Q&A met Judith Clark, vormgever van de expositie.

dinsdag 8 december 2009

Films Griffioen


Filmhuis De Griffioen vertoont a.s. vrijdag 11 december de klassieker Rocco e i suoi fratelli (1960) van Luchino Visconti. Heftig Italiaans drama, dat tegen Griekse tragedie aanzit. Arme Zuid-Italiaanse familie heeft moeite draai te vinden in het moderne Milaan van 1960. Oudste broer Simone is woest op zijn jongere broer Rocco, omdat straatmadelief Nadia voor Rocco kiest; Simone neemt wraak. Prachtige zwartwit-fotografie van Giuseppe Rotunno, melancholische muziek van Nino Rota en een onvergetelijke scène op het dak van de kathedraal van Milaan. Met in de hoofdrollen Alain Delon, Annie Girardot en Renato Salvatori, in een bijrol Claudia Cardinale. Zie ook http://www.filmhuisgriffioen.nl/, http://www.facebook.com/pages/Amstelveen-Netherlands/Filmhuis-Griffioen/171089489731 en twitter.com/fhgriffioen.

NVB zoekt Masterstudent


De NVB (Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten) is op zoek naar (bij voorkeur) masterstudent(e) (Film- en Televisie Wetenschappen, Communicatiewetenschappen, Marketing, Economie, e.a.) die haar/zijn scriptie wil schrijven over Internet Community Marketing mogelijkheden voor de bioscopen en filmtheaters. Wat kan Hyves, Facebook, Twitter betekenen voor de relatie tussen bioscopen/filmhuizen en haar publiek nu traditionele vormen van marketing niet meer voldoen? Hoe kan de bioscoop/het filmtheater profiteren van de I-Phone? Wat is de volgende stap na de digitale nieuwsbrief? Onderzoek hiernaar dient te resulteren in een handboek voor bioscopen en filmtheaters, dat gepresenteerd en toegelicht zal worden op een seminar over dit onderwerp, voor alle bioscopen in Nederland. Geïnteresseerden kunnen een brief met motivatie schrijven naar: NVB, t.a.v. Fenneke Tjooitink, Laan van Kronenburg 2, 1183 AS Amstelveen.

maandag 7 december 2009

Nieuws uit Parijs


Kijk voor een nieuw bericht van onze ex-Masterstudent Ykje Wildenborg op haar blog 'C'est Paris qui fait la mode'.

vrijdag 4 december 2009

Bachelorcursussen in Florence en Rome



Ben je tweedejaars of derdejaars Algemene Cultuurwetenschappen en wil je in het tweede semester een korte tijd in Italië studeren, dan kun je terecht op de instituten in Florence en Rome.

Florence (NIKI)
Van 28 januari tot 26 februari 2010 organiseert het Nederlands Interuniversitair Kunsthistorisch Instituut in Florence (NIKI) de jaarlijkse interuniversitaire werkgroep voor tweede- en derdejaars bachelorstudenten. Binnen het overkoepelende thema ‘Kunst en kunstgeschiedenis in het Florence van de Medici 1400-1700’ staat dit jaar de kunst voor het vijftiende-eeuwse stadpaleis centraal. Inschrijven kan tot 1 januari 2010. Zie http://www.niki-florence.org/.

Rome (KNIR)
Van 18 maart tot 1 april 2010 organiseert het Koninklijk Nederlands Instituut te Rome (het KNIR) de jaarlijkse cursus ‘Roma Caput Mundi’. In deze cursus maakt men kennis met de voornaamste monumenten van de Romeinse cultuurgeschiedenis. Voor uitgebreide inhoudelijke informatie kunnen jullie terecht op de website: http://www.knir.it/.

Geïnteresseerden wordt aangeraden van tevoren contact op te nemen met Paul van de Akker: pbm.vanden.akker@let.vu.nl

donderdag 3 december 2009

Interview met Nina Chakrabarti



Op vrijdag 11 december aanstaande bezoekt de Londense illustratrice Nina Chakrabarti Amsterdam en geeft daar onder andere een openbaar interview in het Treehouse van The American Book Center. Premsela wil met ‘Masters of Amateurism’ de bijzondere eigenschappen, de passie en de inventiviteit van amateurs onder de aandacht brengen van professionals en andere belangstellenden. Chakrabarti is een professional die zich beweegt op het snijvlak van professionalisme en amateurisme. Het interview wordt afgenomen dor Diana Krabbendam en wordt georganiseerd door onze voormalige masterstudent Bart Heerdink, werkzaam bij Premsela. Lees meer hier.

Datum: vr 11 dec, 19.00. Locatie: ABC Treehouse, Amsterdam. Toegang gratis, wel reserveren noodzakelijk via http://www.treehouse.abc.nl/. Voorafgaand aan het interview geeft Nina Chakrabarti om 17.00 een signeersessie in The American Book Center, Amsterdam. Aanmelden hiervoor is niet nodig.

zaterdag 28 november 2009

Europa Film Treasures



Naast de welbekende filmpjes op YouTube, meestal illegaal geplaatst en vaak van belabberde kwaliteit, is er nu iets nieuws. Het heet Europa Film Treasures en is een initiatief van de Europese filmarchieven. Het materiaal ziet er prachtig uit. De zwijgende films zijn voorzien van nieuwe muziek. Het Nederlandse materiaal loopt uiteen van een vaart door de Prinsengracht in 1899 en een Hollandse komedie met Annie Bos tot prachtig gekleurde beelden van de laatste Parijse mode (1926) en een Philips animatiefilm van George Pal uit 1938. http://www.europafilmtreasures.eu/

Foto's bezoek Filmmuseum




Voor het derdejaarsvak Onderzoekspraktijk van film en grafische vormgeving bezochten we de persvoorstelling van de nieuwe film Katalin Varga (Peter Strickland 2009) in het Filmmuseum.Vooraf vertelde René Wolf, hoofd distributie, over het aankoop- en distributiebeleid van het Filmmuseum.

woensdag 11 november 2009

IDFA


Het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA), het grootste documentairefestival ter wereld, is van 19 tot en met 29 november in Amsterdam te zien, in Tuschinski en Pathé De Munt. Het programma staat op de site van het IDFA. Echt een aanrader: http://www.idfa.nl/

Gast Mondriaan Stichting geeft presentatie & interview

Begin november is Jimmy Ogonga te gast bij de Mondriaan Stichting. Jimmy Ogonga is beeldend kunstenaar en Program Director bij de Nairobi Arts Trust - Centre for Contemporary Art of East Africa (CCAEA) in Nairobi, Kenia. Tijdens zijn bezoek zal Ogonga op woensdag 18 november een presentatie geven over het CCAEA waarna hij zal worden geïnterviewd door Jelle Bouwhuis, directeur van Stedelijk Museum Bureau Amsterdam.

Jimmy Ogonga komt naar Nederland binnen het Internationaal bezoekersprogramma van de Mondriaan Stichting. Binnen het bezoekersprogramma worden sinds 1996 jaarlijks een aantal buitenlandse professionals uitgenodigd voor een intensieve kennismaking met de beeldende kunst in Nederland. De bezoeken hebben als doel om, via individuele programma’s, de internationale bekendheid met en waardering voor Nederlandse kunst en vormgeving te vergroten. De gasten zijn bijvoorbeeld werkzaam bij musea en andere tentoonstellingsruimtes, zijn zelfstandig curator of criticus.
Het CCAEA zet zich in voor hedendaagse kunst en werkt als katalysator voor de creatie van belangwekkende kunstprojecten. Zowel opkomende als gevestigde kunstenaars worden mogelijkheden geboden om hen te inspireren, de ruimte te bieden voor experiment en educatie om zo de ontwikkeling van nieuwe ideeën te ondersteunen. Het CCAEA is betrokken bij symposia, lezingen, kunstenaarspresentaties en studiobezoeken om zo nieuwe doelgroepen bij hedendaagse kunst te betrekken en de dialoog over kunst gaande te houden. www.nairobi-arts.org. Het CCAEA maakt onderdeel uit van het Arts Collaboratory programma van Hivos en Stichting DOEN in samenwerking met de Mondriaan Stichting. Arts Collaboratory richt zich op de ondersteuning van beeldende kunstenaarsinitiatieven in Afrika, Azië en Latijns Amerika en de uitwisseling met culturele organisaties in Nederland, www.artscollaboratory.org.
Ogonga’s presentatie past tevens in SMBA-onderzoeksproject ‘Africa Reflected’. Hierin wordt gekeken naar de representaties van Afrika binnen de hedendaagse kunstproductie, dit met het doel om alternatieven te vinden voor het dominante, stereotype beeld dat de massamedia presenteren. Het onderzoek beoogt een kritische discussie op gang te brengen over hoe ons beeld van Afrika gevormd is en hoe we dit kunnen nuanceren via de beeldende kunst.
De presentatie vindt plaats op woensdag 18 november van 20.00 tot 21.30 uur in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, Amsterdam, T 020-4220471, www.smba.nl. Laat even horen of je aanwezig bent aan Haco de Ridder, h.deridder@mondriaanfoundation.nl.

maandag 26 oktober 2009

Holland Animation


Van 4 tot en met 8 november speelt zich in Utrecht het Holland Animation Film Festival af: http://haff.awn.com/ Het hele programma staat nu op het net. Zeker voor wie is geïnteresseerd is in film en/of vormgeving, een aanrader.

vrijdag 9 oktober 2009

Symposium Cassavetes


Onder de titel 'Life Is not Enough. Cassavetes, creativeness and contemporary screen culture' organiseren het Filmmuseum en de vakgroep Mediastudies van de Universiteit van Amsterdam een seminar over het werk van John Cassavetes. Cassavetes geldt als boegbeeld van de onafhankelijke cinema; zijn eigenzinnige opvattingen over film maken, acteren en creativiteit zullen uitgebreid aan de orde komen. ‘Het leven is niet genoeg’, zei Cassavetes ooit over zijn films, waarin de menselijkheid van zijn personages zich ten volle ontvouwt voor de camera. In de hedendaagse mediacultuur, door de Franse situationist Guy Debord kritisch bestempeld als ‘spektakelmaatschappij’, zijn Cassavetes eigenzinnige films van blijvende betekenis. Het seminar onderzoekt ook de relevantie van Cassavetes’ werk voor de hedendaagse beeldcultuur, waarin het Do-It-Yourself-credo leidend is geworden. Naast lezingen van o.a. Gerwin van der Pol en Patricia Pisters wordt Cassavetes' film Faces vertoond. Tijd/plaats: zaterdag 31 oktober, 10.00-17.30 uur, Filmmuseum, Vondelpark 3, Amsterdam. Deelname aan het seminar € 15; met reductie € 12,50; studenten en Vrienden € 10. Reserveren via t. 020-5891 400. Zie ook http://www.filmmuseum.nl/.

woensdag 7 oktober 2009

Impakt


The 20th edition of the Impakt Festival will take place from October 14 through to October 18. And it is not entirely coincidental that this anniversary edition of the festival focuses on the experience of time. The Accelerated Living programme of the festival explores the ways in which we experience time and speed, and the ways in which our experience changes under the influence of social and technological developments. For the Accelerated Living programma, Impakt invited two guest curators: Stoffel Debuysere (Belgium) and María Palacios Cruz (Spain). They have compiled an exciting programme which throws light on the festival theme from a wide variety of angles. The programme features concerts, performances, screenings, new media, a conference and an exhibition comprising a broad range of styles, genres and approaches to time, from dubstep to documentary, from time dimensions turned inside out to 24 hour performances and double-quick film editing, from a brand new digital opera produced especially for the festival and Internet projects to gems from avant-garde history.
Next to the thematic programme of Accelerated Living, the Festival features the annual Panorama programme which provides an overview of cutting edge film and video productions from the international exhibition and festival circuit. Impakt 2009: Submerge and refuel.
More information: http://www.impakt.nl/.

woensdag 30 september 2009

Angst wint Afficheprijs


Sander Plug heeft de Cinema.nl Afficheprijs van 2009 gewonnen voor zijn affiche voor de documentaire Angst van Michiel van Erp. Uit een voorselectie van 5 posters, bepaald door een vakjury, koos het publiek het beste affiche. De Afficheprijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht. Er kon zowel online als op het festival gestemd worden. Alle 53 meedingende affiches komen in de affichecollectie van het Nederlands Filmmuseum. De overweging van de jury om het affiche te nomineren: ‘De kwaliteit van het affiche voor de documentaire Angst van Michiel van Erp wordt in hoge mate bepaald door de intrigerende foto. Als toeschouwer word je onmiddellijk betrokken bij een pijnlijk leven achter de luxaflex. Een wereld die wordt bepaald door angststoornissen. Het affiche roept herinneringen op aan de poster voor Body Double van Brian De Palma. De luxaflex werkt als een scherm dat opgetrokken lijkt te worden en tegelijkertijd iets verbergt. Je voelt je bijna een voyeur die deelgenoot van iets wordt gemaakt. Het personage achter de luxaflex kijkt je recht in de ogen, alsof ze zich ervan bewust is dat ze wordt bekeken.’

Stageplekken bij Poetry International

Stichting Poetry International zoekt regelmatig enthousiaste stagiaires met veel interesse voor cultuur en affiniteit met poëzie. We bieden je een interessante stageplek, waarbij je in een jong team meewerkt aan de organisatie van het Poetry International Festival, de organisatie van Gedichtendag, de en andere voorkomende evenementen. Daarnaast kun je, als je dat wilt, je eigen onderzoek uitvoeren.

1. Stagiair programmering
Als stagiair programmering ondersteun je de afdeling programmering van Poetry International. Onder leiding van een programmeur werk je zelfstandig aan een of meerdere projecten, waarbij veel ruimte is voor je eigen initiatieven, ideeën en plannen. Je onderhoudt relevante contacten met samenwerkingspartners, dichters, vertalers en gasten, en voert aanvullende organisatorische en administratieve werkzaamheden uit.
2. Stagiair webredactie
Als stagiair webredactie (multimedia) ondersteun je de afdeling Poetry International Web. Je levert een inhoudelijke en organisatorische bijdrage aan de werkzaamheden van de webmaster en de redacteur, bijvoorbeeld door het redigeren en toevoegen van tekst, audio- en beeldmateriaal aan de website. Daarnaast voer je aanvullende organisatorische en administratieve werkzaamheden uit. Afhankelijk van je achtergrond kan je daarnaast onderzoeken uitvoeren, migratiewerkzaamheden verrichten en/of een bijdrage leveren aan digitaal netwerkbeheer.
3. Stagiair educatie
Als stagiair educatie ondersteun je de afdeling programmering in educatieve projecten, zoals bijvoorbeeld het Poetry International Kinderfestival. Je werkt onder leiding van de projectleider zelfstandig aan het op poten zetten van het project en denkt mee over invulling van het programma. Daarbij leg en onderhoud je relevante contacten en voer je aanvullende organisatorische en administratieve werkzaamheden uit.
4. Stagiair communicatie
Als stagiair communicatie werk je mee met de afdeling publiciteit aan de communicatie rondom het Poetry International Festival in juni en Gedichtendag in januari. Je denkt mee over benadering van verschillende doelgroepen, draagt bij aan de totstandkoming van publiciteitscampagnes en materiaal, voert communicatieonderzoeken uit en onderhoudt perscontacten. Ook draag je bij aan externe communicatie door o.m. de invulling van de festivalwebsite en digitale nieuwsbrieven.

Stichting Poetry International is een literaire organisatie die zowel nationaal als internationaal toonaangevend is als het gaat om poëzie. De organisatie stelt zich ten doel aandacht te vragen voor goede poëzie uit binnen- en buitenland en de internationale uitwisseling tussen dichters, poëzievertalers, -kenners en –liefhebbers te stimuleren. Literaire kwaliteit, variatie, vernieuwing en reflectie vormen de uitgangspunten van de activiteiten van Poetry international.
De belangrijkste activiteiten van de organisatie zijn het jaarlijkse Poetry International Festival, waar zo’n dertig dichters uit alle delen van de wereld te gast zijn, het internationaal opererende, gerenommeerde digitale poëziemagazine Poetry International Web en Gedichtendag. Verder vinden met enige regelmaat incidentele manifestaties plaats en stimuleert de stichting kennis van literatuur middels educatieve projecten in het basis- en voortgezet onderwijs.

Gedichtendag vindt in 2010 plaats op 28 januari, het Poetry International Festival vindt komend jaar plaats van zaterdag 12 tot en met vrijdag 18 juni. Meer informatie vindt je ook op www.poetry.nl, www.poetryinternationalweb.org en http://www.gedichtendag.org/.

We zoeken jou, als het je leuk lijkt te werken binnen een internationaal toonaangevende culturele organisatie; je affiniteit met poëzie hebt; zelfstandig kunt werken; Nederlands uitstekend spreekt en schrijft; Engels spreekt en schrijft; daadkracht toont en flexibel bent. We zoeken met name stagiairs voor de periode februari/maart tot en met het festival in juni, maar afwijking van deze periode is eventueel in overleg mogelijk. De stagevergoeding bedraagt € 275,- per maand op fulltime basis, plus een vergoeding voor de reiskosten. Laat je niet weerhouden door een (te) grote dagelijkse reisafstand tussen je woonplaats en Rotterdam, samen kunnen we eventueel zoeken naar een tijdelijke oplossing.

Neem voor meer informatie over een stageplaats contact op met Marjolijn Abel, via tel. 010 – 282 27 70 / info@poetry.nl

donderdag 24 september 2009

Stage Mooves (animatiefilm)

Animatiefilmbedrijf Mooves (Amsterdam) maakt artistieke korte animatiefilms, bedoeld voor internationale filmfestivals en bioscoopvertoning in Nederland. Op dit moment is Mooves bezig met onder meer het ontwikkelen van een feature animatiefilm, een stripverfilming van de bekende stripfiguur Dirkjan, een animatiedocumentaire over De Nacht van de Lange Messen en een platform voor koppeling tussen animatoren en scenarioschrijvers.
Mooves zoekt vanaf 1 oktober een stageaire voor twee tot zes maanden. Er kan hierbij gefocust worden op een van de bovengenoemde deelprojecten, naast bureauwerkzaamheden. De stage kan uiteenlopen van de inventarisatie van mogelijkheden van financiering en ondersteuning van subsidieaanvragen tot beeldresearch ter voorbereiding van films en van postproductionele ondersteuning tot het samenstellen van persmateriaal en promotionele activiteiten.
Gezocht wordt naar een student met een brede culturele en intellectuele belangstelling. Je vindt het leuk om samen te werken in een klein team van ambitieuze kunstenaars. Verder is het belangrijk dat je niet schrikt van chaos en goed Engels dan wel Frans spreekt en liefst ook schrijft. Enige affiniteit met animatiefilm is gewenst.

Meer informatie & Contact:
Jantiene de Kroon
www.mooves.nl
mail: jantiene@mooves.nl
tel: 020-6945602

Stagebegeleiding via Ivo Blom: il.blom@let.vu.nl

zaterdag 19 september 2009

Alfred Stevens



















In het kader van het vak The Art of Comparison: Film & Art gaan we vrijdagavond 25 september met de masterstudenten van Comparative Arts & Media Studies naar de tentoonstelling Alfred Stevens, die tussen 18 september 2009 en 24 januari 2010 is te zien in het Van Goghmuseum in Amsterdam.

De Belgische kunstenaar Alfred Stevens (1823-1906) was een van de meest bekende kunstenaars in Parijs in de tweede helft van de 19de eeuw. Hij maakte furore met zijn schilderijen van elegante, intrigerende, ongrijpbare vrouwen. De kunstenaar schilderde op rake, overtuigende wijze de eigentijdse mondaine vrouw, met veel aandacht voor de schitterende stofuitdrukking van de kleding en de rijke interieurs. Die stofuitdrukking, dat realisme en die zorg voor juiste accessoires maken hem een belangrijke inspiratiebron voor filmkostuumontwerpers. Zo baseerde Marcel Escoffier de kostuums voor de film Senso (Luchino Visconti 1954) op Stevens' werk. Deze eerste overzichtstentoonstelling sinds dertig jaar over de Belgische kunstenaar toont 64 schilderijen en wordt georganiseerd in samenwerking met de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in Brussel, waar de expositie te zien was tot en met 23 augustus 2009.

De tentoonstelling Alfred Stevens krijgt tijdens de vrijdagavonden een exclusieve twist door het project (DE)-Constructing me van ontwerpster Catta Donkersloot waarin zij drie films en een tableau vivant laat zien. Online gaat de vrijdagavond hier verder: zeven creatieve jonge mensen werken mee aan (RE)-Constructing Stevens en onderzoeken in deze blog hoe actueel de verschillende thema’s uit de tentoonstelling nog zijn. Zie verder www.vangoghmuseum.nl/vrijdagavond

zondag 13 september 2009

Filmmuseum-viewing



Afgelopen vrijdag 11 september zijn we met de tweedejaars-studenten naar het Filmmuseum geweest voor de jaarlijkse projectie in het kader van het vak Mediageschiedenis 2a (filmgeschiedenis). Waar wij het interieur van de oude Parisien-bioscoop van Jean Desmet binnenkwamen, begon de projectie met Het uitlopen van een [film-]matinee bij Carré rond 1900. Daarna was er veel water te zien: eerst de Amsterdamse regenbui in Regen van Joris Ivens, waarbij de reconstructie met de muziek van Hanns Eisler werd vertoond. Later zagen we Nederland gezien in waterspiegelingen in Spiegel van Holland van Bert Haanstra. Dat nostalgische beeld van Nederland contrasteerde met het grimmige en moderne Big City Blues, onder regie van Charles Huguenot van der Linden en met een jonge Joop Admiraal als dronken aanrander. Verder zagen we trailers voor de best bezochte Nederlandse films aller tijden: Turks Fruit van Paul Verhoeven en Ciske de Rat van Wolfgang Staudte, en twee animatiefilms: een moderne variant van het Doornroosje-verhaal door George Pal en de bekroonde animatiefilm Anna en Bella van Borge Ring.

vrijdag 11 september 2009

Filmsymposium over negatieve beeldvorming












Op 18 oktober houdt het NIOD (Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie) samen met het Centrum voor Holocaust en Genocidestudies een filmsymposium, getiteld Propaganda! Regie van oorlog en vrede. Het symposium wordt georganiseerd in het kader van de Week van de Geschiedenis. Op de website van het NIOD staat onder Actueel het programma beschreven. Er wordt gestart met de vertoning van Jud Süss, de antisemitische speelfilm uit 1940. Een unicum, want deze film draaide na de oorlog slechts eenmaal eerder in Nederland. Na afloop van de film zullen journalist Joris Luyendijk en NIOD-onderzoeker David Barnouw aan de hand van beruchte filmfragmenten ingaan op de complexiteit van beeldvorming en propaganda. Als afsluiting draait Reel Bad Arabs, een recente documentaire waarin stereotypering in Hollywoodproducties wordt belicht. Gastheer tijdens het filmsymposium is tv-presentator Frits Barend. Locatie is Pathé Tuschinski.

donderdag 10 september 2009

Stem mee op de Cinema.nl Afficheprijs













De Cinema.nl Afficheprijs wordt op woensdag 30 september voor de 9e keer uitgereikt, live in het Nederlands Film Festival Journaal dat tijdens het festival dagelijks wordt uitgezonden op Nederland 2. Ontwerpers en andere geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Een vakjury maakte uit 53 posters een voorselectie, bestaand uit Angst (ontwerp Sander Plug), De laatste dagen van Emma Blank (Alex van Warmerdam), Nothing Personal (Susanne Keilhack & Joost Hiensch), Oorlogswinter (Sara Simpson & Richie Burridge) en De Storm (Michael van Randeraat). Je kunt je stem uitbrengen op de site van de Cinema.nl Afficheprijs, een site in zijn geheel gewijd aan posters voor Nederlandse films. Het is de bedoeling dat de affiches van alle nieuwe Nederlandse films en documentaries op de site terechtkomen zodra ze te zien zijn in de bioscoop of op een (internationaal) festival. Op de site wordt tevens plaats ingeruimd voor schetsen, afbeeldingen van andere uitingen waarop het ontwerp is terechtgekomen, teaserposters en korte interviews met en toelichtingen van de makers. Ook biedt de site de mogelijkheid om commentaar te geven, wat hopelijk tot een levendige discussie zal leiden. NB vorig jaar won het bovenstaande affiche van Silvia Vergeer voor de film De muze/The Muse.

Artikel Connie Veugen over gender en games

















In het voorjaar is Connie Veugen gevraagd een artikel te schrijven voor het feministische blad Lover, getiteld 'World of Womencraft: Gender en Games'. Het is nu verschenen in het september-nummer. Voor diegenen die dat leuk vinden, het artikel is hier online te lezen.

maandag 7 september 2009

Filmfestivaltijd

Africa In The Picture
Het nieuwe academisch jaar is nog maar net begonnen of de filmfestivallen vallen over ons heen. Op 9 september opent de 12e editie van het Africa in the Picture Film Festival in Bioscoop het Ketelhuis in Amsterdam. Actiefilms, komedies, familiedrama's, documentaires, kort en lang uit onder andere Zuid Afrika, Egypte, Senegal, Cuba, Angola, Ethiopië, Zambia, Kenia en Marokko zijn weer in Nederland te zien. Africa in the Picture houdt 14 september op. Daarna kun je even bijkomen, voor op 17 september het volgende festival van start gaat: het KLIK! Amsterdam Animation Festival dat zich tot en met 20 september in Kriterion, De Balie en De Uitkijk afspeelt. Ten slotte loopt van 23 september tot en met 2 oktober in Utrecht het Nederlands Film Festival, waar je een flink aantal nieuwe Nederlandse speelfilms en documentaires kunt zien.

zaterdag 29 augustus 2009

Master-introductiedag














Hierbij wat fotografische impressies van de introductiedag van de masters van Kunst & Cultuur. Bezoeken aan onder meer het Stadsarchief (Gebouw De Bazel), waar restauratiearchitect Maarten Fritz uitleg gaf over de restauratie van de voormalige bank van de Nederlandsche Handel-Maatschappij, en Huis Marseille, waar directeur Els Barents sprak over het gebouw, het museum en hedendaagse (kunst-)fotografie.

donderdag 27 augustus 2009

Nieuw mastervak rond The Art of Fashion



In november-december introduceren we een nieuw mastervak: Contexts, Practices and Institutions of Intermediality. Daarin onderzoeken hoe betrokkenen vanuit hun verschillende competenties zijn omgegaan met een tentoonstelling die duidelijk crossmediaal van karakter is. We hebben daarvoor dit jaar de tentoonstelling The Art of Fashion geselecteerd.

Museum Boijmans Van Beuningen verkent dit najaar de grenzen van de mode. Hedendaagse modeontwerpers werken steeds vaker met installaties, performances en sculpturale ontwerpen en beïnvloeden op hun beurt de kunstwereld. The Art of Fashion brengt het spanningsveld tussen mode en kunst voor het eerst in beeld. Er zijn objecten en modeontwerpen op het snijvlak van beide disciplines te zien van 25 internationale ontwerpers en kunstenaars. Centraal staat nieuw werk van vijf ontwerpers, die speciaal voor de tentoonstelling een blik werpen in de toekomst van hun vak: Viktor & Rolf, Naomi Filmer, Hussein Chalayan, Anna-Nicole Ziesche en Walter Van Beirendonck. De vervagende grens tussen de mode en de kunst resulteert in een confronterende visuele ervaring.

The Art of Fashion is samengesteld door gastconservatoren José Teunissen(lector ArtEZ Arnhem) en Judith Clark (tentoonstellingsmaker, Londen). Voorafgaand aan de opening voor publiek (19 september) vindt op 18 september het internationale symposium ‘The Art of Fashion: Installing Allusions’ plaats, over de creatieve relatie tussen de werelden van mode en kunst. Sprekers zijn o.a. Judith Clark, Dingeman Kuilman, Luca Marchetti, Marga van Mechelen, Han Nefkens, Karin Schacknat, José Teunissen en Barbara Vinken. Daarnaast wordt een aantal ontwerpers geïnterviewd over hun bijdrage aan de tentoonstelling, zoals Walter Van Beirendonck, Hussein Chalayan, Christophe Coppens, Viktor & Rolf en Anna Nicole Ziesche. Tijdstip: vrijdag 18 september, 13.00-16.00 uur. Kosten: €10 (excl. entree) Reserveren kan vanaf begin september via de site van Museum Boijmans.

woensdag 19 augustus 2009

Stevige stage, nu bij TENT. (Rotterdam)



TENT. is de tentoonstellingsruimte van het Centrum Beeldende Kunst, gelegen in de bruisende Witte de Withstraat in het centrum van Rotterdam. TENT. toont sinds 1999 Rotterdamse kunst in ruim perspectief, en heeft hiervoor inmiddels een landelijk publiek. De actualiteit van de kunst staat voorop en wordt voor het voetlicht gebracht in een dynamische mix van tentoonstellingen, lezingen, educatieve projecten, debatten, performances en filmvertoningen. Tot de bezoekers van TENT. behoren kunstprofessionals, publiek dat is geïnteresseerd in kunst en algemeen cultuurminnend publiek. Opvallend bij TENT. is dat het vooral een jong en creatief publiek heeft.
Op 9 september 2009 bestaat TENT. tien jaar en start een jubileumjaar vol extra special events en bijzondere tentoonstellingen. Voor komende maanden is TENT. daarom op zoek naar een enthousiaste stagiair(e) communicatie/pr.
Dagelijkse werkzaamheden: 1) Je levert een bijdrage aan de communicatie-uitingen van TENT. (bijhouden van de perslijst, schrijven van (web)teksten en persberichten, ontwikkelen van communicatiemateriaal, coördineren van de nieuwsbrief en ondersteuning); 2) Het onderhouden van contact met verschillende media.
Functie-eisen: 1) HBO / WO denkniveau; 2) Studenten van verschillende studierichtingen zijn welkom: Kunstgeschiedenis, Cultuurwetenschappen, Communicatie, PR, Marketing, Culturele Studies, Media- en Entertainmentmanagement; 3) Affiniteit met de culturele sector; 4) Goede communicatieve vaardigheden (taal en schrift); 5) Stressbestendig; 6) Zelfstandigheid; 7) Goede contactuele eigenschappen.
Het betreft een stageplaats (3 of 4 dagen) voor een periode van minimaal 4 maanden. Start stageperiode: in overleg, liefst z.s.m. - augustus/september 2009.

Wil je reageren op de stageplaats? Stuur dan een korte e-mail met motivatie en CV naar Esther van der Leer: com.tent@cbk.rotterdam.nl.

dinsdag 16 juni 2009

Late aanmelding mogelijk

Ben je lezer van de blog en heb je je nog niet aangemeld voor een masteropleiding? De deadline voor aanmelding van de master ACW/Comparative Arts & Media Studies is verlengd tot 1 augustus.

Wil je meer hierover weten? Neem dan contact op met studiebegeleider Ilse Chin: acw@let.vu.nl of de programmacoördinator Ivo Blom: il.blom@let.vu.nl.

maandag 15 juni 2009

LiteSide festival



Vraag je je af wat je in augustus in Amsterdam kan doen? LiteSide Festival is een internationaal festival dat van 14 t/m 16 augustus wordt gehouden op het Westergasfabriek-terrein. Het LiteSide Festival toont de rijkdom en meerwaarde van immigratie aan het actuele westerse culturele aanbod tonen. Te zien is een spannende mix cross-overs van muziek, dans, performance, literatuur, beeldende kunst, film, nieuwe media en club cultuur die zijn ontstaan vanuit de kruisbestuiving tussen Oost en West.

maandag 8 juni 2009

Reminder




Voor wie het alweer vergeten was: a.s. donderdag geven Maaike Lauwaert (Mondriaanstichting) en Agnes Petho (Sapientia-Hungarian University, Cluj, Roemenië) twee lezingen over intermedialiteit in praktijk en theorie. Ben je geïnteresseerd in de master ACW/ Comparative Arts & Media Studies - die in het teken van intermedialiteit staat - of volg je die master al, dan is dit je kans om er meer van te weten te komen. Plaats: VU, zaal 12a39. Tijd: 15.30-17.00.

vrijdag 5 juni 2009

Seminar film & architecture

Seminar Building Documentaries,12 June 2009, 10.00 – 13.00
In the framework of DOKU.ARTS the Mediafonds organizes a seminar on documentary filmmaking and architecture. Architecture is closely related to filmmaking, involving complex logistics and decisions. Cinematic space has always been a source of inspiration for architects. On the other hand, the fascination of many filmmakers with architecture makes buildings a prominent element in their storytelling. This seminar examines the changing visual and narrative strategies used by documentary makers to give buildings a central role in their films. How are documentaries about architecture constructed? How do documentary filmmakers deal with visualizing buildings and building processes? Can a building become a narrator and can architecture bethe protagonist – instead of the architect? How is the typically iconic status of architecture revealed and, more importantly, how is this dominant view questioned? Friday 12 June 2009, 10.00 – 13.00, Mediafonds, Herengracht 609, Amsterdam. The seminar is conducted in English. Free entrance, please register before June 9 via doku.arts@mediafonds.nl.

woensdag 3 juni 2009

Nieuw boek Ginette Verstraete


Hoogleraar ACW, Ginette Verstraete, publiceert komende winter een boek over Europa bij de prestigieuze Amerikaanse uitgeverij Duke University Press: Tracking Europe. Mobility, Diaspora and the Politics of Location. Zie pag. 20 van de najaars- en wintercatalogus van Duke University Press. Het boek presenteert een kritische analyse van hedendaagse debatten over Europa, situeert die in heden en verleden, en betrekt daarbij de verbeelding van Europa in o.m. reisgidsen, internetsites, en mediakunst.

Film en architectuur


Ben je geïnteresseerd in de combinatie film en architectuur, dan mag je het komende DOKU.ARTS festival niet missen. Naast documentaires over Koolhaas, Calatrava en Correa zijn er bijvoorbeeld ook documentaires over hoe kunstenaars de stad ervaren. De openingsfilm is Les plages d'Agnès (2008) van Agnès Varda, waarin zij terugkijkt op haar leven. Het Mediafonds organiseert op vrijdag 12 juni een seminar over architectuur en documentaire. Bekijk hier als voorproefje de trailer van Koolhaas Houselife over het leven van schoonmaakster in een huis ontworpen door Rem Koolhaas.

zaterdag 30 mei 2009

Michelangelo & Rocco


Vanaf 3 juni start een zomerprogramma met Michelangelo Antonioni, n.a.v. de toneelopvoering van zijn trilogie tijdens het Holland Festival. Wie bij Media History 2a (filmgeschiedenis) L'Eclisse heeft gezien en geïntrigeerd raakte door de vreemde stijl van Antonioni, moet zeker eens andere films van hem uitproberen: van zijn vroege film La signora senza camelie met Lucia Bosé via zijn beroemde trilogie L'Avventura, La Notte en L'Eclisse tot zijn latere films als de klassieker Blow Up, de hippiefilm Zabriskie Point en het roadmovie-achtige Profession Reporter. Hoofdorganisator Haags Filmhuis heeft ook een expositie over Antonioni ingericht met foto's, affiches e.d. In een randprogramma worden films vertoond van cineasten die door de Italiaan zijn beïnvloed. In Amsterdam worden de Antonioni-films vreemd genoeg niet bij het Filmmuseum vertoond maar bij het Ketelhuis. Bij het Filmmuseum draait juist de gerestaureerde kopie van Rocco e i suoi fratelli van Antonioni's landgenoot en collega Luchino Visconti, ook vanwege een theateruitvoering (maar die is alweer afgelopen). Visconti's wrede maar prachtige film is echter nog tijden te zien; wel even voor gaan zitten (3 uur).

maandag 25 mei 2009

Twee presentaties over intermedialiteit in theorie en praktijk

Donderdag 11 juni zullen als opmaat naar de exploratory workshop Intermedialities: Theory & Practice (12-14 juni, De Rode Hoed) twee presentaties worden gegeven bij onze eigen VU. Dr. Maaike Lauwaert (Mondriaan Foundation) zal spreken over intermedialiteit in de praktijk, n.a.v. eCulture projecten. Prof. Agnes Petho (Sapientia universiteit, Cluj, Roemenië) spreekt over de historiografie van intermedialiteit, gerelateerd aan film. Tijd: 15.30-17.00, zaal 12a39. Omdat de workshop besloten is, zijn we blij dat we zo stafleden, studenten en andere geïnteresseerden de presentaties door Petho en Lauwaert toch kunnen laten bijwonen.

Damisch deze week

In februari schreven we op deze blog over de a.s. lezing van de Franse kunsthistoricus Hubert Damisch en het symposium te zijner ere, maar ongetwijfeld zijn velen dat alweer vergeten. De masterstudenten ACW kennen hem van The Origin of Perspective, gelezen bij het vak The Art of Comparison. 'Dialogues with Others: A Symposium with Hubert Damisch', bij de UvA, 28-29 mei 2009, betreft een tweedaagse conferentie in aanwezigheid van Hubert Damisch. Damisch zelf houdt de avond van de 28e een lezing. Daags daarna is er de hele dag een studiedag rond zijn werk. Het programma is inmiddels bekend. Toegang gratis, maar je moet je wel registeren.

dinsdag 19 mei 2009

Another Perfect World


De Submarine-documentaire Another Perfect World van Jorien van Nes en Femke Wolting is net vertoond op het Hot Docs festival in Toronto. Another Perfect World gaat over de alternatieve digitale werelden waarin gebruikers hun alledaagse bestaan overstijgen. Aanvankelijk leken het broedplaatsen voor ongeremde creativiteit maar de laatste tijd worden de digitale werelden meer beheerst door wetten en industrieëen - en beginnen dus meer op de gewone werkelijkheid te lijken. Een film die eigenlijk behoorlijk goed past in het profiel van ACW; iets voor de volgende cursus Mediageschiedenis 2b of Analysis of Hypermedia? Another Perfect World wordt a.s. zomer op Ned 2 uitgezonden.

maandag 18 mei 2009

Stage Submarine


Submarinechannel is op zoek naar een nieuwe redactie-stagiair(e). Iemand die artikelen kan schrijven over crossmedia projecten, ontwikkelingen op het gebied van filmkunst, interviews met cineasten, cameramensen, research voor nieuwe, eigen projecten, etc. Kortom, een erg leuke en inhoudelijke stage. Voorwaarde is: goede beheersing van het Engels en journalistieke instelling plus interesse in digitale beeldcultuur. Reageren? Contact.

vrijdag 15 mei 2009

Ici Paris




Ykje Wildenborg heeft ons wat nieuwe foto's gestuurd vanaf haar stageplek, het Musée Galliera in Parijs. Ze doet daar onderzoek voor een grote expositie over mode in de jaren vijftig, die in 2010 in het Musée Galliera te zien zal zijn. Denk aan Dior, Balenciaga, e.d. Ykje heeft al een half jaar (betaalde) verlenging van het museum gekregen om te blijven doorwerken aan de voorbereiding van de tentoonstelling.

De bijgevoegde foto is uit het tijdschrift L'Officiel de la couture et de la mode de Paris. Op de pagina Internships van de mastersite vind je nieuwe foto's van de net afgelopen expositie Sous le temps des crinolines.

woensdag 13 mei 2009

Lezing Grusin vervalt

De lezing van Richard Grusin op 18 mei vervalt.

dinsdag 5 mei 2009

Lezing Lev Manovich

Het is blijkbaar lezingentijd. Nieuwe media-expert Lev Manovich (The Language of New Media) treedt binnenkort op in Paradiso, één dag voor Grusin. Hij houdt op 17 mei een lezing over Cultural Analytics, d.w.z. de toepassing van nieuwe analytische hulpmiddelen voor het archiveren en toegankelijk maken van culturele content. Manovich treedt op in het kader van de expert meeting Archive 2020. Virtueel Platform organiseert namelijk op 18 mei 2009 in Amsterdam Archive 2020, een internationale expertmeeting over mogelijke scenario’s voor online archivering van ‘born digital’ content, d.w.z. materiaal dat gecreëerd is met digitale apparaten (zoals geluidopnamen, digitale foto's, video, wetenschappelijke data), en dat geen analoge tegenhanger heeft (zoals print). De expert meeting is inmiddels volgeboekt, maar je kunt je nog opgeven voor de lezing van Manovich via register [at] virtueelplatform.nl Aanvang: 14.00 uurzaal open: 13.30 uur. Entree: 5,- incl. daglidmaatschapstudenten, 65+, CJP: 2,50 incl. daglidmaatschap.

donderdag 23 april 2009

Lezing Richard Grusin (Remediation)

Richard Grusin (co-auteur van Remediation) houdt een lezing bij de Universiteit van Amsterdam op 18 mei. Grusin: "This talk is drawn from my recently completed book, Premediation: Affect and Mediality after 9/11, which takes up where my earlier, co-authored study of new media, Remediation: Understanding New Media, left off. Premediation extends the theoretical concerns of Remediation to the period after 9/11, attending to the ways in which print, televisual, and networked media mobilize individual and collective affect in an era of heightened securitization. The book expands upon my 2004 article, "Premediation," in which I set out to explain the geopolitical and medialogical inevitability that prevailed in the run-up to the Iraq war. In addition to functioning as the media logic of the Bush administration's doctrine of preemptive war, premediation helps to structure our post 9-11 media environment both in its social and in its technical formations. The talk will lay out two related concepts developed in the book's concluding chapter–the mediaphilia of anticipation and the anticipatory gesture–which help to characterize the modes of affectivity that have come to inform our interactions with our increasingly mobile social networks."De lezing begint 15:15 uur, locatie: UvA Oudemanhuispoort (OMHP) 4-6 1012 DL Amsterdam, kamer A008.

zondag 19 april 2009

Lezing Henk Oosterling

De Premsela-lezing door Henk Oosterling, Design as Dasein, staat nu online als pdf op de site van Premsela: http://www.premsela.org/activity/-/activity-378/nl

Jenever in de hoofdrol


Sinds kort is bij het Jenevermuseum in Schiedam de tentoonstellling Louter Reclame. Jenever in de hoofdrol te zien, t/m 27 september 2009. ACW-docent reclamegeschiedenis Wilbert Schreurs heeft het voorwoord geschreven voor de catalogus.

Nieuw boek door Ginette Verstraete


In juni verschijnt bij Van Tilt het nieuwe Handboek Culturele Studies: theorie in de praktijk, dat Ginette Verstraete samen met Jan Baetens (KULeuven), Anneleen Masschelein (KULeuven) en Joost de Bloois (UvA) heeft geschreven.

Trans-Europese mobiliteit en post-socialistische identiteiten


Ginette Verstraete heeft een themanummer van het European Journal of Cultural Studies samengesteld, getiteld 'Media globalization and post-socialist identities'. European Journal of Cultural Studies, May 2009, Volume 12, No. 2. Guest editors: Anikó Imre and Ginette Verstraete. Zie: http://ecs.sagepub.com/content/vol12/issue2/. Omschrijving van Verstraetes eigen artikel 'Timescapes: An Artistic challenge to the European Union Paradigm' in dit nummer: "This article focuses on the development of trans-European corridors of mobility to the east of Europe. It argues that the European Union's infrastructures are intent upon erasing the past and integrating the new places with as little tension as possible, for economic purposes only. Running counter to this late-capitalist investment is the collective video project Timescapes, which includes Angela Melitopoulos' road movie Corridor X, on the history of the Balkan Highway between Germany and Turkey. The deeply historical and transnational networking practices at the heart of this art project offer us a possible paradigm for rethinking what Europe could mean in an age of EU enlargement to the east. "

vrijdag 17 april 2009

Zomerfilmcollege


Had je altijd al eens David Bordwell willen ontmoeten, de man van Film Art, het handboek van het ACW-vak Filmanalyse? Deze zomer doceert hij bij het ZOMERFILMCOLLEGE in Brugge. Gedurende 8 dagen brengt het ZOMERFILMCOLLEGE filmliefhebbers in contact met gerenommeerde filmspecialisten uit binnen- en buitenland (en dit via een 20-tal lezingen), maar vooral ook met (een 35-tal) films uit de collectie van CINEMATEK die zelden of nooit meer op groot scherm vertoond worden. Een unieke kans tot kennismaking met (of herontdekking van) een aantal klassieke films, die een absolute must zijn voor iedereen die van film houdt. Vanaf vandaag ook een link naar de blog van Bordwell over film op de blog van Algemene Cultuurwetenschappen.

Celluloid Remix


Je kunt oud filmmateriaal gewoon conserveren en dan projecteren of op dvd uitbrengen. Het Filmmuseum doet iets nieuws: Celluloid Remix. Het stelt 21 unieke stille filmfragmenten (uit de periode 1917-1932) ter beschikking, die een beeld geven van de snelle veranderingen op industrieel en maatschappelijk gebied in de jaren na de Eerste Wereldoorlog. Geef jouw visie op de snelle veranderingen in de wereld van vandaag, morgen en overmorgen. Remix de fragmenten met eigen materiaal en soundtrack tot je eigen korte film over vooruitgang, in letterlijke, figuurlijke, technische, maatschappelijke of andere zin. Je kunt jouw filmpje van 15 april 2009 tot en met 1 september 2009 inzenden. Een deskundige jury zal uit alle inzendingen de prijswinnaars bepalen. De winnende inzendingen worden tijdens het Nederlands Film Festival bekend gemaakt en vertoond. Celluloid Remix is een initiatief van het Filmmuseum en Beelden voor de Toekomst.

vrijdag 3 april 2009

Stages Nederlands Filmfestival


Het Nederlands Filmfestival, 23 september - 3 oktober a.s. in Utrecht en bekend van de daar uitgedeelde Gouden Kalveren, zoekt stageaires op verschillende gebieden: productie, marketing, online, filmprogramma, speciale programma's e.d.